FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: sbak
ZAGREB, 8. srpnja 2011. (Hina) - Donosimo pregled zanimljivosti iz svijeta.

NEW YORK - Roditelji koji pokušavaju smanjiti težinu djece tako da im skraćuju vrijeme provedeno pred televizorom ili računalnim igricama u nadi da će se otići igrati vani neće imati puno uspjeha, tvrde kanadski znanstvenici. Intervencije koje su za cilj imale smanjenje vremena provedenog pred ekranom, poput porodičnog savjetovanja, ograničavanja vremena korištenja TV-a i računala, uglavnom nisu imale nikakav rezultat, tvrdi Catherine Birken iz Istraživačkog instituta dječje bolnice u Torontu. Studija objavljena u časopisu Archives of Pediatrics Adolescent Medicine rađena je na temelju rezultata 13 velikih istraživanja u kojima je sudjelovalo više od 3.000 djece. "Pretilost je složen problem koji vjerojatno nećemo moći riješiti jednostavnom intervencijom u jedinstvenim okolnostima", rekla je Birken.

PAMPLONA - Četiri osobe ozlijeđene su u prvoj utrci bikova San Fermin u Pamploni koju su organizatori proglasili "čistom i brzom". Šest bikova prosječno teških pola tone svaki, prešlo je dionicu od 848 metara u dvije minute i 30 sekundi, rekla je glasnogovornica organizacije. Tradicija utrka koje se odvijaju svako jutro do 14. srpnja potječe iz 19. stoljeća kad su bikovi pješice stizali do arene gdje su sudjelovali u koridama. Životinje trče popločanim uličicama starog grada svom brzinom do arene u prosjeku za tri minute i 55 sekundi, okružene s 2000 do 3500 trkača. Među njima 200 do 300 ozlijedi se svake godine, od čega tri posto teško. Od 1911. petnaest osoba je i izgubilo život. Zadnji put 2009. kad je 27-godišnjeg Španjolca bik ubo u vrat.

MADRID - Rukopis neprocjenjive vrijednosti iz 12. stoljeća, prvi "vodič" za hodočasnike, nestao je tajanstveno iz katedrale Sv. Jakova u Compostelli na sjeverozapadu Španjolske, objavila je policija. Dragocjeni manuskript, koji se pripisuje papi Kalistu II., "uobičajeno se nalazio u jednoj dvorani katedrale u koju pristup ima samo šest osoba", rekao je policijski glasnogovornik te izvijestio da je istraga u tijeku. Dragulj španjolske kulturne baštine, rukopis se izlaže u javnosti samo u vrlo rijetkim prigodama, primjerice uz sve potrebne mjere opreza za posjeta pape.

Rukopis poznat kao Codex Calixtinus sadrži tekstove o kultu Sv. Jakova i hodočašću do apostolova groba u mjestu Santiagu (Jakov) de Compostelli. Papa Kalist II. pridonio je u Srednjem vijeku slavi toga svetišta. Odlučio je 1122. godine da će Svetom godinom biti proglašena svaka godina kada blagdan toga sveca, 25. srpnja, padne u nedjelju. Posljednja Sveta godina bila je 2010., a iduća će biti 2021. U studenome 2010. svetište Sv. Jakova od Compostelle posjetio je papa Benedikt XVI.

BERLIN - Njemački je vojnik pronašao oko milijun eura pokraj autoceste u Bavarskoj i predao ih je vlastima dva dana nakon pronalaska, prenose njemački mediji. Vojnik je pronašao sigurnosne kutije s novcem pri izlasku s autoceste kod bavarskog grada Bada Kissingena, a policiju je izvijestio o pronalasku tek dva dana kasnije.

Okružni tužitelj Rainer Vogt kazao je za njemačke medije da nije jasan razlog zbog kojeg je čovjek dva dana kod sebe držao kutije s novcem prije nego što se javio policiji. Policija tek treba odlučiti hoće li nalaznika smatrati poštenim ili će protiv njega podići kaznenu prijavu. Njemačke vlasti intenzivno su od ponedjeljka tražile novac nakon što je ispao iz zaštitarskog kamiona.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙