FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Novi sindikat protiv izmjena pravilnika o razminiranju

Autor: dmar
ZAGREB, 8. srpnja 2011. (Hina) - Novi sindikat protivi se predloženim izmjenama Pravilnika o načinu obavljanja poslova humanitarnog razminiranja jer se njima pogoduje poslodavcima a ugrožavaju zdravlje i sigurnost pirotehničara, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare toga sindikata.

Izmjenama pravilnika poslodavcima se odobrava povećanje dnevne kvadrature za razminiranje, čime im se omogućava i bolja zarada, dok će pirotehničari morati raditi više za istu ili manju plaću, ustvrdio je predsjednik Novog sindikata Mario Iveković.

Novi sindikat predstavlja pirotehničare zaposlene u državnoj tvrtki Mungos Razminiranje, a predložene izmjene idu na ruku u prvom redu vlasnicima privatnih tvrtki za razminiranje. Njima se omogućava da natjeraju pirotehničare na pojačani rad na terenu, odnosno da za kraće vrijeme ostvare veći prihod po sistemu "trke za kvadratima", kaže Iveković.

Sindikalni povjerenik u Mungosu Dražen Kiš napomenuo je da su dosad pirotehničari imali dnevni limit za obavljanje poslova razminiranja od 450 četvornih metara u pet sati. Izmjenama se omogućuje povećanje površine za dnevno razminiravanje za 20 posto.

Sindikat bi bio spreman i na neki razuman kompromis oko povećanja kvadrature ako bi pirotehničari bili za to adekvatno plaćeni, no poslodavci odbijaju bilo kakav razgovor o povećanju plaća, dodaje Kiš.

Zbog toga će Novi sindikat nastaviti sa sindikalnim akcijama, uključujući i mogućnost štrajka, kako bi spriječio neprihvaljive izmjene Pravilnika, najavljeno je na konferenciji.

(Hina) xmd ymd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙