FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sindikati nezadovoljni dijelom prijedloga Kaznenog zakona

Autor: dmar
ZAGREB, 7. srpnja 2011. (Hina) - Predstavnici sindikata izrazili su danas nezadovoljstvo prijedlogom Kaznenog zakona u dijelu koji je vezan uz neisplatu plaća, te odredbom po kojoj će zakon stupiti na snagu tek 1. srpnja 2013.

Neprihvatljivo nam je da se kaznenim djelom smatra neisplata plaća s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi sebi ili drugome, ili tko ne izvrši sudsku odluku u vezi s tim pravom, kao i da se počinitelja takvog djela može osloboditi kazne ako naknadno uplati zaostale plaće, ističu Nezavisni hrvatski sindikati (NHS).

Po tome ispada da poslodavac s radnikovom plaćom može podmirivati razne druge obveze, npr. plaćanje komunalija, dobavljača i sl., što nije pribavljanje protupravne imovinske koristi ali je za radnika posljedično isto jer neće dobiti plaću.

NHS naglašava kako radniku plaća služi da bi prehranio sebe i obitelj, a isplata plaće za poslodavca je i ugovorna obveza. Svaki poslodavac koji radniku uskrati plaću čini kazneno djelo jer ugrožava egzistenciju radnika i njegove obitelji.

Stoga je neprihvatljivo i da poslodavac može bez posljedica otkupiti svoju kaznenu odgovornost ako radniku isplati zaostale plaće, bez obzira na štetu koju je nanio radniku i njegovoj obitelji.

Za sindikate je apsurdan prijedlog da zakon stupi na snagu tek 1. srpnja 2013. godine, čime se šalje poruka da je vlast spremna do ulaska u EU "progledati kroz prste" poslodavcima koji ne isplaćuju plaće, a pri tome od sindikata očekuje potporu u lobiranju kod građana za izjašnjavanje na referendumu za ulazak Hrvatske u EU.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel najavio je da će sindikati predložiti amandmane na taj dio zakonskog prijedloga, budući da zakon ide u dva saborska čitanja.

Za nas je najbitnije da je zakon kojim se neisplata plaća tretira kao kazneno djelo ipak upućen u saborsku proceduru, a vjerujem da ima prostora za popravak dijelova koji su neprihvatljivi, kaže Novosel.

(Hina) xmd ymd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙