FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NHS protiv ukidanja subvencija za struju

Autor: dmar
ZAGREB, 5. srpnja 2011. (Hina) - Hrvatski nezavisni sindikati (NHS) neugodno su iznenađeni viješću da je Vlada od 1. srpnja ukinula subvencije za električnu energiju za kućanstva s godišnjom potrošnjom manjom od 3000 kilovatsati (kwh), te su stoga u pismu premijerki Jadranki Kosor zatražili da Vlada nastavi sa subvencijama, ali kroz bolje razrađeni model.

NHS podsjeća da je 2008. godine, kada je donesena odluka o poskupljenju struje a Vlada zajedno s HEP-om izradila model subvencija koji sada ukida, upozoravao na negativne efekte toga poskupljenja po građane i gospodarstvo.

Upozoravajući da model nije dovoljno ciljan pa će dio najpotrebnijih ostati bez subvencija, prihvatili smo ga u nedostatku nekog drugog rješenja, a tada smo uvjeravani da će se model još doraditi kako bi subvencije doista bile kakav-takav oslonac najugroženijim obiteljima, kaže se u priopćenju.

Vlada je u međuvremenu u nekoliko navrata produljivala važenje tih subvencija, ali bez ikakvih promjena. U vremenu krize NHS je očekivao ne samo produljenje važenja subvencija, nego i njihovo proširenje.

Umjesto toga, Vlada se odlučuje ukinuti mjere u situaciji koja je gora nego polovicom 2008. godine, jer je u međuvremenu porastao broj nezaposlenih, plaće i materijalna prava velikog dijela radnika su smanjeni ili zamrznuti, mirovine su zamrznute, a mnoge su cijene porasle, ističe NHS.

Stoga sindikalci traže od Vlade nastavak subvencija, ali da konačno razradi taj model i nadopuni ga kako bi najveći dio ugroženih građana bio obuhvaćen subvencijama.

(Hina) pp/xmd ymd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙