FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HDSSB: poslove media monitoringa dodijeliti Hini

Autor: trub
ZAGREB, 8. srpnja 2011.(Hina) - Svi saborski klubovi danas su podržali izmjene Zakona o elektroničkim medijima, suglasni da će zajamčiti transparentnost vlasništva nad radijskim i televizijskim kućama, a HDSSB je pozvao državnu vlast da poslove tzv. media monitoringa umjesto privatnim medijima nejasnog vlasništva dodijeli Hini kao nacionalnoj novinskoj agenciji.

Boro Grubišić je u ime Kluba HDSSB-a naglasio da je Hina, kao elektronički medij koji je osnovala država, razvila projekt media monitoringa "ili svoj mini-google", te ga ponudila ministarstvima i drugim državnim tijelima.

"Iako je Hinin titular vlasništva jasan, iako Hina radi po jasno pripisanom Zakonu o Hini, ipak plaća PDV po stopi od 23 posto, za razliku od tiskanih medija koji plaćaju 10 posto, a na HRT-ovu pristojbu uopće se ne plaća PDV. I ne samo to, iako je razvila asortiman proizvoda poput media monitoringa, te poslove dobivaju neke privatne tvrtke s nejasnim titularom vlasništva i sa skupljim uslugama", poručio je.

"Usluge koje je Hina nudila ministarstvima, javnim službama i tvrtkama u državnom vlasništvu vrlo su često odbijene, a prihvaćene su usluge privatnih tvrtki iza kojih se, primjerice, krije i brat Gorana Hadžića. Po čijoj naredbi i nalogu", upitao je Grubišić.

Sunčana Glavak je u ime HDZ-a pozdravila zakonsko rješenje po kojemu elektronički mediji s nejasnim vlasništvom više neće moći aplicirati na sredstva iz Fonda za poticanje pluralizma.

"Mediji moraju biti neovisni i nužno je omogućiti novinarima da zaštite svoj profesionalni rad, a ne da se propituje ima li utjecaja kapitala te dovodi li se u pitanje zloupotreba medijskog prostora", naglasila je.

Predložene zakonske izmjene u ime HSS-a je podržala Marijana Petir, koja je, ipak, medijima zamjerila da su u slobodi koju su dobili u zadnjih 20-tak godina umanjili svoju odgovornost na napisanu ili izrečenu riječ.

"Medijima u Hrvatskoj danas upravlja kapital i ako političar ili političarka takne u njega doći će na metu vlasnika, sponzora tih medija koji će ih pokušati ocrniti, diskreditirati i kao političare i kao osobe", upozorila je.

Petir je poručila i kako su tri najveća medijska centra danas u rukama tri vlasnika - dva glavna novinska izdavača te "monopolista" u internetskim medijima, podsjećajući na upozorenje Hrvatskog novinarskog društva iz 2009. o tome da vlasnici medija izravno interveniraju u uređivačku politiku tih kuća.

Saborski klubovi i zastupnici u raspravi su podržali i izmjene Zakona o medijima, kojima je cilj jačanje transparentnosti vlasničke strukture nakladnika medija te sprječavanje prikrivanja vlasničke strukture medija.

Predložena rješenja preciziraju odredbe o transparentnosti vlasničke strukture nakladnika i propisuju obvezu dostavljanja Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) ovjerenih preslika isprava o stjecanju dionica ili udjela u nakladniku. Preciziraju se i prekršajne odredbe koje uređuju dostavu podataka i isprava HGK.

Njima se zabranjuju pravni poslovi koji imaju za cilj prikrivanje vlasničke strukture nakladnika ili vlasništva stjecatelja dionica ili udjela u pravnoj osobi nakladnika te se utvrđuje da su takvi pravni poslovi ništavni.

(Hina) xtr/xvl yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙