FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Popijač u Luxembourgu

Autor: tper
ZAGREB, 9. lipnja 2011. (Hina) - Ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Đuro Popijač sudjelovat će danas, na poziv europskog povjerenika za energetiku Guenthera Oettingera, na radnoj večeri na ministarskoj razini u Luxembourgu, izvijestili su iz Ministarstva.

Na radnoj večeri posvećenoj temi energetike bit će riječi o napretku rada na projektu sjeverno-južnih energetskih koridora za naftu, plin i električnu energiju na prostoru zemalja srednje i istočne Europe.

Tako će biti predstavljeni zaključci radnih grupa za naftu, plin i električnu energiju u radu kojih su sudjelovali predstavnici zemalja članica EU - Poljska, Češka, Slovačka, Mađarska, Bugarska, Rumunjska i Hrvatska kao promatrač.

Očekuje se potpora daljim aktivnostima razvoja sjeverno-južnog energetskog koridora. Jednako tako predviđa se donošenje radnog plana do studenoga 2011., kada bi završni dokument trebao biti i donesen. Razgovarat će se o organizaciji Konferencije sjever-jug, čije se održavanje planira 9 i 10. listopada u poljskom gradu Krakowu.

Na ovu radnu večeru su pozvani ministri Poljske, Bugarske, Češke, Mađarske, Rumunjske, Slovačke i Hrvatske, navodi se u priopćenju.

S obzirom na očekivano skoro pristupanje Hrvatske Europskoj uniji ali i zbog strateškog energetskog položaja u regiji, Hrvatska je pozvana da sudjeluje u radu na projektu uspostavljanja europskog, energetskog sjeverno-južnog koridora.

Ova pozivnica je iznimno bitna s obzirom na dalji razvoj infrastrukture u regiji te je istovremeno dokaz jasnog prepoznavanja hrvatskog energetskog zakonodavnog okvira koji je uspostavljen sukladno europskim standardima, navode iz Ministarstva gospodarstva.

Podsjećaju kako je Hrvatska putem svojih predstavnika iz nadležnog Ministarstva gospodarstva, regulatora HERA-e, HANDA-e te operatora prijenosnih i transportnih sustava Janafa, Plinacroa, HEP-a OPS i Ina rafinerija sudjelovala aktivno u svih pet krugova do sada održanih sastanaka radnih grupa za naftu, plin i električnu energiju.

Također je bila domaćin petog kruga sastanaka koji su održani u Zagrebu 25. svibnja ove godine.

Na ovim sastancima hrvatski predstavnici su Europskoj komisiji i članovima radnih grupa jasno predstavili ciljeve i projekte u energetskom sektoru kao i nastojanja Hrvatske da sudjeluje u svim aktivnostima koji doprinose sigurnosti opskrbe energijom, regionalnoj energetskoj suradnji i izgradnji infrastrukture.

(Hina) xpp/xtp yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙