FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oporba: zakon o besplatnoj pravnoj pomoći izbirokratiziran

Autor: vlar
ZAGREB, 7. srpnja 2011.(Hina) - Saborska oporba usprotivila se danas izmjenama Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći, koje ocjenjuju izbirokratiziranim zakonom koji nije uspio u primjeni.

"Taj zakon je pod paskom EU-a i pokušaj da se nešto ovdje smulja može imati dalekosežne posljedice", rekla je Vesna Pusić (HNS/HSU) poručivši da "mi u EU 1. srpnja 2013. nećemo ući bude li se ovako radilo".

Trebalo je, dodala je, donijeti sasvim nov zakon kako bi besplatna pravna pomoć bila uistinu jednostavna i dostupna siromašnim građanima, umjesto da se mijenja 56 od 67 članaka sadašnjega lošeg zakona.

Smatra i kako je vlada zakon od početka koncipirala tako da onemogući, umjesto da približi građanima institut besplatne pravne pomoći.

I Ingrid Antičević-Marinović (SDP) ocijenila je kako su kriteriji bili toliko strogi, a formalni uvjeti toliko zamršeni "da ih ni mnogi zastupnici ne bi znali ispuniti". Većina podnositelja zahtjeva bila je, kaže, iz seoskih područja, a zbog kvadrature svoga životnog prostora i kompliciranosti postupka nisu ju mogli dobiti.

Podsjetila je i kako je na protuustavnost pojedninih odredaba toga zakona, koje je ukinuo i Ustavni sud, oporba upozoravala još za njegova donošenja, ustvrdivši kako je to "još jedan dokaz 'šlamperaja' vlade".

Taj zakon, osim zvučnosti svoga naziva, trebao je biti i provediv i unaprijediti sustav, a tomu neće pridonijeti ni predložene izmjene, ustvrdila je.

Ana Lovrin (HDZ) istaknula je pak kako se predloženim izmjenama ublažavaju kriteriji za dobivanje besplatne pravne pomoći, broj korisnika koje je u zadnje vrijeme porastao za 18 posto.

Nužnost ekonomskog cenzusa opravdala je potrebom da se ograniči samo na one koji nisu "dovoljno ekonomski moćni", ali i istaknula da su norme sada preciznije određene te pristup pomoći pojednostavljen.

"Klub HDZ-a podupire izmjene i dopune jer smatra da se tim zakonom, koji je u primjeni nešto dulje od dvije godine, na taj način bolje ispunjava namjena radi koje je donesen", zaključila je.

(Hina) xvl/xtr yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙