FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HAZU obilježio 20. obljetnicu stvaranja Hrvatske

Autor: gvla
ZAGREB, 1. srpnja 2011. (Hina) - Na svečanoj sjednici u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti (HAZU) u povodu 20. obljetnice stvaranja hrvatske države istaknut su značaj i povijesna vrijednost 25. lipnja 1991. kada je Hrvatski sabor donio Deklaraciju o uspostavi samostalne i suverene Republike Hrvatske.

Taj dan jedan je od najvažnijih datuma novije hrvatske povijesti, rekao je Žarko Domljan koji je prije 20 godina bio predsjednik Hrvatskog sabora.

"Ta je Deklaracija bila kruna i zaključak jednog dužeg razdoblja u kojemu je Sabor nizom ustavno-pravnih odluka i drugih dokumenata stvorio preduvjete da Hrvatska uspostavi svoju punu državnost, a datum 25. lipnja ušao je u sve relevantne međunarodne dokumente", kazao je Domljan u palači HAZU-a u Zagrebu govoreći o saborskim odlukama koje su dovele do uspostave hrvatske državnosti.

Za idućih dvadeset godina Hrvatsku vidim kao bogatu i prosperitetnu, pravno uređenu i međunarodno cijenjenu državu koja ima svoje mjesto u ujedinjenoj Europi, državu u kojoj se sve političke stranke zalažu za zajedničko dobro, te čiji se građani međusobno poštuju, vole i žive zadovoljno, poručio je Domljan.

Akademik Davorin Rudolf, ondašnji ministar vanjskih poslova i ministar pomorstva, govorio je o međunarodnim okolnostima u kojima je nastajala hrvatska država.

"Održali smo se jer se u onim slavnim, teškim i dramatičnim vremenima, homogena, patriotska, autentična Hrvatska na referendumu 19. svibnja 1991. s 94 posto glasova svojih građana opredijelila za neovisnu državu Hrvatsku. Danas, nakon 20 godina, slavimo ta postignuća", rekao je Rudolf.

Govoreći o povijesnim vrijednostima konstitutivnih akata donesenih 25. lipnja 1991., akademik Nikša Stančić osvrnuo se na činjenicu da je tadašnja odluka o proglašenju Republike Hrvatske suverenom i samostalnom državom odluka kakvu do tada u povijesti nije donio ni jedan Hrvatski sabor.

"Po prvi puta u dotadašnjoj povijesti, Hrvatski sabor nakon takve deklarativne izjave nije spomenuo uključivanje Hrvatske u sklop neke šire državne tvorevine", naglasio je.

Istaknuvši da je Sabor iz 1991. bio prvo predstavničko tijelo političkog sustava u Hrvatskoj utemeljenog na načelima građanskog liberalizma i demokratizma, Stančić je upozorio kako je država samo okvir u kojemu njezini državljani samostalno određuju uvjete života.

"Taj okvir imamo, a svatko je dužan boriti se za Hrvatsku onakvu kakvu sam zamišlja", dodao je.

Današnje svečano obilježavanje otvorili su predsjednik Ivo Josipović, predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić i predsjednica hrvatske vlade Jadranka Kosor, a nazočili su i nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH Drago Lovrić, guverner HNB-a Željko Rohatinski, te predsjednici političkih stranaka, predstavnici sudske vlasti, sveučilišta i vjerskih zajednica.

(Hina) xgvla yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙