FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Suđenje za nesreću u Rudinama odgođeno do jeseni

Autor: zjur
SPLIT, 6. srpnja 2011. (Hina) - Vještaci Centra za forenziku i vještačenje "Ivan Vučetić" iz Zagreba na današnjem su nastavku suđenja za željezničku nesreću u Rudinama na splitskome Županijskom potvrdili da je nagibni vlak Zagreb-Split iz tračnica iskliznuo zbog proklizavanja kotača i nekontrolirane brzine, a glavni uzrok bila je pogrešna uporaba retardanta TG-300.

Nagibni vlak iskliznuo je u lijevom zavoju zbog očitog razloga - brzine koja je "u toj situaciji bila iznad granične" za prolazak vlaka, rekao je sudski vještak Berislav Barišić Jaman.

"S obzirom na način prikupljanja podataka o brzini vlaka, računalo je u kritičnoj situaciji imalo podatak da vlak ide brzinom od nula kilometara na sat pa se nagibna tehnika nije niti mogla uključiti", rekao je sudski vještak Davor Belas. Vještaci su potvrdili i da je brzina vlaka bila iznad granične. "Kotači su blokirali, a nagib se nije aktivirao jer računalo nije poslalo podatak o brzini većoj od 70 kilometara na sat, koliko je potrebno", rekao je Belas.

U nesreći je poginulo šestero putnika, a teže i lakše ih je ozlijeđeno 55.

Optužnica za nesreću putničkoga nagibnog vlaka na pruzi Zagreb-Split u Rudinama u srpnju 2009. tereti bivšeg direktora HŽ-a Ivana Medaka, direktora i savjetnika tvrtke "Intrade" Ivana Tomaškovića i Jozu Bazinu te voditelja protupožarne zaštite HŽ-a u Splitu Dragu Rogulja i vatrogasca DVD-a "Stružac" Branka Tišljara da su sudjelovali u nabavi i uporabi retardanta TG-300 čije je nanošenje na tračnice uzrokovalo nesreću te da su bili svjesni posljedica.

Suđenje se nastavlja 5. rujna ispitivanjem novih svjedoka.

(Hina) xzjur ydd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙