FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obrana na suđenju "Pumama" sumnja da je svjedok obavještajac

Autor: sobr
ZAGREB, 1. srpnja 2011. (Hina) - Na suđenju bivšim pripadnicima 7. gardijske brigade "Pume", optuženima da su u akciji "Maestral" 1995. strijeljali šestoricu zarobljenih srpskih vojnika, danas je svjedočio Milovan Živković, na čiju je vjerodostojnost prigovor u ime svih branitelja uložio odvjetnik prvooptuženoga Emila Črnčeca.

Bivši pripadnik vojske Republike Srpske Živković svjedočio je o kretanju Radoslava Lakića, jednog od ubijenih zarobljenika, tijekom ratovanja, no svjedok nije imao nikakvih spoznaja o tome kako je Lakić ubijen.

Črnčecov branitelj Željko Olujić ustvrdio je da je svjedok dao iskaz kao da je fotografski popamtio ono što mora reći.

Izrazio je sumnju da je svjedok pripadnik SDB-a (Službe državne bezbednosti) koji svjedočenjem prikriva svoje obavještajne tragove te da se prikazuje kao "nekakav ćato" da bi prikrio svoje pravo obavještajno djelovanje.

"Bio je u komandi vojske Republike Srpske i imao je pristup svim vezama. Zbog svega toga, ulažemo prigovor na vjerodostojnost iskaza ovog svjedoka", rekao je Olujić u ime svih branitelja.

Sedmorica bivših pripadnika 7. gardijske brigade "Pume" optuženi su da su u akciji "Maestral" 1995. u Mliništima i Halapićima nedaleko od Glamoča u BiH strijeljali šestoricu zarobljenika po nalogu zapovjednika brigade Ivana Koradea.

Uz prvooptuženoga Emila Črnčeca, koji je do umirovljenja na vlastiti zahtjev bio zamjenik načelnika Operativne uprave Glavnog stožera HV-a, za strijeljanje zarobljenika terete se Tihomir Šavorić, koji je nakon rata izabran za gradskog vijećnika u Ivancu, Anto Novačić, Robert Precehtjer, Nenad Jurinac, Goran Gaća i Robert Bevak.

(Hina) xso yso

An unhandled error has occurred. Reload 🗙