FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pacijenti se boje nižih cijena hemodijalize

Autor: aspa
ZAGREB, 28. lipnja 2011. (Hina) - Na tematskoj konferenciji Zajednice udruga dijaliziranih i transplatiranih bolesnika Hrvatske i Zagrebačke županije pacijenti su izrazili sumnju da će se nedavno smanjenje cijene hemodijalize od 20 posto loše odraziti na kvalitetu usluga dok predstavnici Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) i Ministarstva zdravstva tvrde da pacijenti neće zbog te odluke imati problema.

Stjepan Mihalić iz Zajednice udruga izrazio je zabrinutost pacijenata da će pad ove cijene izazvati pad kvalitete usluge i upitao se zašto je HZZO donio takvu odluku. Naglasio je da smo jedina zemlja u okruženju koja ima tako nisku cijenu hemodijalize.

Pitanje cijene je također upitno i za docenta Antuna Račkog, koji smatra da ona nije primjerena naročito i ako se uzme u obzir da bi se većem broju pacijenata trebalo osigurati tzv. "visokoprotočna dijaliza" koja je malo skuplja ali kvalitetnija i u konačnici jeftinija. Naglasio je da je taj oblik dijalize i prijedlog struke. Upozorio je da je u našim centrima za hemodijalizu različita kvaliteta usluga dijalize te se zauzeo za standardizaciju i ujednačavanje kvalitete uluge takvim pacijentima.

Pomoćnik ravnatelja HZZO-a Mario Bagat naglasio je da usluga hemodijalize neće biti lošija iako je cijena smanjena za 20 posto. Prema njegovim riječima cijena nekih lijekova ključnih za liječenje hemodijalize pala je, a i same bolnice imaju prostora za uštede. Napomenuo je da i jeftinija nabava repromaterijala neće smanjiti kvalitetu usluge jer sav repromaterijal strogo provjerava Agencija za lijekove. napomenuo je d aje HZZO spreman na raspravu o tom pitanju i da će poslušati sve argumente struke i pacijenata.

Silvana Kalabrić Baić iz Ministarstva zdravstva naglasila je da ni ministarstvo ne razmišlja još o povlačenju ili razmatranju te odluke te da je ona utemeljena.

I predstavnici poslodavaca u zdravstvu i kao i neki stručnjaci s područja hemodijalize tvrde da je cijena u odnosu na troškove premala a zajednički je zaključak da se zbog pada cijene hemodijalize za 20 posto ne smije oštetiti prava pacijenata.

(Hina) xaš ymkov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙