FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bjeliš: ako ne bude suradnje odgodit će se početak godine

Autor: agrb
ZAGREB, 6. srpnja 2011. (Hina) - Ako se sa sveučilišnom zajednicom ne uspostavi puna suradnja na izradi budućeg strateškog okvira u području visokog obrazovanja i znanosti kao preduvjeta za buduće zakonodavstvo, na Sveučilištu u Zagrebu odgodit će se početak nastave u akademskoj godini 2011/2012., najavio je danas rektor zagrebačkoga Sveučilišta Aleksa Bjeliš.

Sadržaj prijedloga zakona o sveučilištu, visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti takav je da nisu trebali biti upućeni u saborsku proceduru, a zbog načina pripreme u nastavku ih nije moguće popravljati i učiniti prihvatljivim za akademsku zajednicu, ocijenio je Bjeliš na konferenciji za novinare, izvijestivši o zaključcima sinoć održane sjednice Senata.

Bjeliš je ponovio da je Sveučilište spremno surađivati u izradi nacionalne strategije razvoja znanosti i visokog obrazovanja, te zakona sastavljenih na temelju takve strategije, te očekuje punu suradnju s relevantnim političkim tijelima, od Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, Vlade do saborskih odbora.

Najava odgode početka iduće akademske godine ne znači i da se nastavni proces i programi neće ostvariti, ona je izraz nezadovoljstva, zabrinutosti i protesta zbog načina pripreme i provedbe rasprave oko nacrta, njihovim sadržajem i načinom prezentacije, naglasio je.

Bjeliš zamjera Ministarstvu što se blokira svaka mogućnost konstruktivnog dijaloga koji bi doveo do rješenja prihvatljivih političkoj i akademskoj zajednici, pozvavši na dijalog o definiranju strateškog okvira o tome kuda Hrvatska želi ići na području visokog obrazovanja i istraživanja.

Danko Relić, predsjednik Studentskog zbora, čija su četiri predstavnika bila suzdržana na te odluke, rekao je da Studentski zbor ne podržava obustavu nastavnog procesa i ispitnih rokova jer je, među ostalim, upitno kako će studenti sudjelovati na natječajima za koje je potrebno redovno završavanje godine, od onih za studentske domove i stipendija do studentskih razmjena.

Ustvrdio je kako su nacrti zakona u sadašnjem obliku neprihvatljivi zbog čega je Studentski zbor uputio svoje prijedloge Ministarstvu, te sada očekuje njihov odgovor.

(Hina) xagrb yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙