FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ŽDO odustao od progona okrivljenih za napad na Miljuša i Galinca

Autor: mvra
ZAGREB, 5. srpnja 2011. (Hina) - Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo (ŽDO) je nakon šestomjesečne istrage zbog nedostatka dokaza odustalo od kaznenog progona Darka Dakića i Đorđa Vuletića, koje je teretilo za pokušaje ubojstva novinara Dušana Miljuša i poduzetnika Josipa Galinca, izvijestilo je danas Državno odvjetništvo.

Dakića i Vuletića teretilo se da su s nepoznatom osobom u rujnu 2008. usred dana pretukli poduzetnika Galinca kod Ministarstva gospodarstva u Zagrebu, a Dakić je bio osumnjičen i da je u lipnju te godine pretukao novinara Miljuša ispred njegova stana u zagrebačkom naselju Kajzerici.

Premlaćivanja su okvalificirana kao pokušaji ubojstva, no budući da tijekom sudske istrage indicije i podatci iz kaznene prijave nisu potvrđeni i pretvoreni u dokaze, Državno odvjetništvo je odustalo od kaznenog progona Dakića i Vuletića.

Istraga koja je pokrenuta na Županijskom sudu u Zagrebu, na temelju podataka i indicija iz kaznene prijave iz kojih je državni odvjetnik zaključio kako postoji sumnja da su oni počinili ta kaznena djela, nije rezultirala višim stupnjem sumnje zasnovane na prikupljenim izravnim dokazima ili zatvorenom krugu indicija, potrebnim za podizanje optužnice, izvijestilo je Županijsko državno odvjetništvo.

Kako je objašnjeno, unatoč velikom broju provedenih istražnih radnji i provjera svih okolnosti, indicije utvrđene u istrazi u svojoj ukupnosti i povezanosti ne tvore zatvoreni krug indicija, na temelju kojeg bi se moglo s relevantnim stupnjem sumnje zaključivati da su okrivljenici počinili kaznena djela.

Nakon odustajanja od kaznenog progona, zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo zatražilo je od policije nastavak kriminalističkog istraživanja kako bi se prikupili mogući novi, kvalitetniji dokazi protiv okrivljenika ili drugih počinitelja tih kaznenih djela.

Bivši policajac i optuženik u slučaju tzv. zločinačke organizacije kojoj se sudilo potkraj 90-ih godina, Vuletić i Dakić nijekali su krivnju od samog uhićenja, potkraj prošle godine u policijskoj akciji "Šok 3".

Odustajanje od kaznenog progona obojica su dočekala na slobodi. Dakić je pušten iz pritvora krajem lipnja nakon što je istekao maksimalni rok od šest mjeseci u kojem je mogao biti pritvoren do podizanja optužnice. Na slobodu je ranije pušten i Vuletić.

(Hina) xmvr ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙