FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Festival plesa i neverbalnog kazališta od 22. do 26. srpnja

Autor: agrb
ZAGREB, 5. srpnja 2011. (Hina) - Festival plesa i neverbalnog kazališta, što će se održati od 22. do 26. srpnja u Svetvinčentu, ove se godine temelji na multimedijalnosti u plesu i teatru objekta, što je zaokret u odnosu na prijašnje godine, najavljeno je na web stranicama Festivala, koji tradicionalno hrvatskoj publici daje uvid u recentna događanja na svjetskoj plesnoj sceni.

Glavni program 12. Festivala donosi plesne i neverbalne predstave, 'site specific' radove, perfomanse i postave instalacija, a popratni edukativne radionice i prezentacije.

Ulazak drugih medija u ples, spajanje pokreta s video-instalacijama i nove tehnologije do izražaja će doći kod japanske skupine "The Original Tempo", u pop eksperimentalnoj komediji "Shut up, Play!", u predstavi "Protomembrana" španjolskog vizualnog umjetnika Marcel.li Antuneza Roce, koji je i jedan od osnivača slavne skupine "La Fura dels Baus", te u predstavi "Quia" skupine "Digital Tattoo", u kojoj je i hrvatski video umjetnik Dean Bagar, koji djeluje u Berlinu.

Kroz teatar objekta predstavit će se španjolska plesna grupa "Nats Nus" s duhovitom predstavom za djecu i odrasle "Tras Tos", belgijski "Miet Warlop" s predstavom "Springville", u kojoj su izvođački karakteri i objekti i ljudi, francuska grupa novog cirkusa "My! Laika" koja je u Svetvinčentu imala svoju kreativnu rezidenciju za novu predstavu "Popcorn Machine".

Prvi put je na festivalu zastupljena i makedonska plesna scena, koju će predstaviti koreografkinja Risima Risimkin i Skopje Dance Theater, s predstavom "A World In-between".

Uz inozemne goste na Festivalu sudjeluju hrvatski plesači i koreografi, među kojima su Roberta Milevoj, Ognjen Vučinić i Aleksandra Mišić, Andreja Široki i Iva Korenčić, Saša Božić i Petra Hrašćanec te Zagrebački plesni ansambl, koji će premijerno izvesti predstavu "Tri none", nadahnutu životom žena u Svetvinčentu.

U okviru festivala održat će se i plesna radionica za amatere i profesionalce "Plie, Tendu, Jete" Jasmine Prolić, koja se temelji se na istraživanju, eksperimentu i stvaranju, upoznavanju i razmjeni iskustava, te besplatna radionica cirkuserije za djecu i mlade.

Programi će se odvijati na više mjesta u Svetvinčentu, na velikoj pozornici u Kaštelu Grimani, na sceni novoosnovanog Kulturnog centra, na središnjem trgu i raznim specifičnim lokacijama, sukladno dogovoru s plesnim skupinama.

U proteklih jedanaest godina na Festivalu plesa i neverbalnog kazališta u Svetvinčentu prikazano je više od 175 radova koreografa iz zemlje i inozemstva.

(Hina) xagrb ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙