FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obnovljen spomenik ubijenim partizanima i mještanima u Škrabutniku

Autor: vreb
ŠKRABUTNIK, 3. srpnja 2011. (Hina) - Požeška Udruga antifašističkih boraca i antifašista danas je u selu Škrabutniku nedaleko od Požege uz prigodnu svečanost otkrila obnovljeni spomenik ubijenim partizanima i mještanima sela, žrtvama fašističkog terora u vrijeme Drugoga svjetskog rata.

Spomenik podignut u središtu sela 1983. u znak sjećanja na 36 boraca i žrtava fašističkog terora bio je oštećen u Domovinskom ratu te je na inicijativu mještana sela i udruge antifašističkih boraca i antifašista sada obnovljen.

Podsjećajući na značaj i sudjelovanju mještana sela Škrabutnika u otporu fašizmu, nazočne mještane, goste i uzvanike pozdravio je Borivoj Zarić, član Predsjedništva Saveza antifašističkih borca i antifašista Hrvatske iskazujući ujedno zadovoljstvo obnovom spomenika.

"Volio bih da se u mnogim sredinama povedu za vašim primjerom kada je riječ o obnovi antifašističkih spomenika. Antifašizam nedvojbeno jest civilizacijska konstanta i on treba biti svakodnevna brana svim budućim recidivima fašizma kao što je bio u prošlosti i tome nema alternative. Zato nam je svima trajna obveza graditi Hrvatsku kao državu ravnopravnih, slobodnih naroda, bez rasne, vjerske, nacionalne pa i političke dominacije bilo koga i na temelju bilo čega", rekao je Zarić.

Na prigodnoj su svečanosti spomenik zajedno otkrili Rastislav Navratil u ime grada Požege te Milan Radović, predsjednik Odbora za obnovu spomenika.

(Hina) xbreb ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙