FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pomoć države Karlovcu u otplati zajma EBRD-u za pročistač

Autor: vhor
KARLOVAC, 1. srpnja 2011. (Hina) - Država je preuzela 60-postotni dio duga karlovačkoga komunalnog poduzeća Vodovoda i kanalizacije (VIK) Europskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD) za zajam podignut za izgradnju pročistača otpadnih voda Karlovca i Duge Rese pa su danas u karlovačkoj Gradskoj vijećnici potpredsjednik Vlade RH Božidar Pankretić, generalni direktor Hrvatskih voda Jadranko Husarić i direktor VIK-a Ivan Mrzljak potpisali sporazum o sufinanciranju otplate tog zajma od 53 milijuna kuna.

Ministar Pankretić rekao je da je vlada s obzirom na važnost cijelog projekta 26. svibnja odlučila pomoći gradu Karlovcu tako da Ministarstvo vodnoga gospodarstva i Hrvatske vode u jednakim iznosima u sljedećih sedam godina otplate ukupno 53 milijuna kuna.

Preostalih 35 milijuna kuna iz svojih će prihoda EBRD-u morati otplatiti VIK kao operativni nositelj projekta.

Husarić je naglasio važnost projekta jer će otpadne vode iz Karlovca i Duge Rese prema Sisku i dalje nizvodno slati čistu vodu, ali i činjenicu da je preuzimanjem tog duga VIK-u i svim građanima omogućeno da zbog nedostatka novca ne moraju povećavati cijenu vode i skuplje je plaćati.

To znači da građani Karlovca neće morati izdvajati dodatni novac. Već sada tisuću litara vode stoji oko 19 kuna. Ta će cijena ubuduće omogućavati održavanje pročistača i otplatu preostalog zajma, rekao je Husarić.

Podsjetio je također da se kroz vodno gospodarstvo i tzv. "listu 305" ulaže 25 milijuna kuna za Karlovačku županiju, od čega će 10,5 milijuna kuna biti za projekte grada Karlovca. Prvotno je bilo planirano osam milijuna za Karlovac, ali je zbog spremnosti i gotove projektno-tehničke dokumentacije Karlovcu taj iznos povećan.

Riječ je objektima zaštite voda iz programa kreditiranja 305 projekata.

Projekti tzv. "liste 305" u kojima je vlada sudjelovala s jamstvom Hrvatskim vodama idu dobro, a već ćemo ove godine ići s investicijama od tri milijarde kuna, ali te investicije neće donijeti samo nove objekte, nego će pomoći i gospodarstvu, rekao je Pankretić i najavio da će po nacionalnom planu pročišćavanja otpadnih voda Hrvatske do 2023. godine biti izgrađeno još 296 pročistača otpadnih voda, vrijednih 23 milijarde kuna, a po planu sanacije i izgradnje novih sustava vodoopskrbe uložit će se dodatnih 10 milijarda kuna.

(Hina) xvhor yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙