FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Maku visoko odličje njemačkog predsjednika

Autor: bcav
ZAGREB, 30. lipnja 2011. (Hina) - Dugogodišnjem predsjedniku Njemačke zajednice u Osijeku Nikoli Maku uručeno je u četvrtak u Zagrebu visoko odličje kojim ga je njemački predsjednik Christian Wulff odlikovao za posebne zasluge kojim je zadužio Njemačku.

Križ za zasluge 1. stupnja Reda za zasluge Savezne Republike Njemačke tom bivšem saborskom zastupniku nacionalnih manjina uručio je njemački veleposlanik u Hrvatskoj Bernd Fischer na svečanosti u svojoj rezidenciji.

"Ovo je priznanje njegovu plodonosnom radu u njegovanju njemačke kulture, osobito jezika, u njegovanju hrvatsko-njemačkih odnosa kao i za političke zasluhe Maka kao zastupnika nacionalnih manjina", rekao je Fischer.

Dodao je da se odličje potpredsjedniku krovnog udruženja udruga podunavskih Nijemaca uručuje na "dan obasjan posebnom čarolijom", kada Hrvatska i službeno zaključuje pristupne pregovore s EU-om.

"Ovo je povijesni dan, jer pradomovina Njemačka prvi puta odlikuje jednog Nijemca iz Hrvatske", izjavio je Mak.

Istaknuo je da su do 1990. hrvatski Nijemci bili obilježeni naslijeđem nacizma, a da ih je demokratska Hrvatska rehabilitirala i priznala kao ravnopravnu nacionalnu manjinu.

"Ovo priznanje primam u ime svih Nijemaca, onih koji se tako deklariraju i koji se tako osjećaju u duši, kao i u ime svih Hrvata i nacionalnih manjina koje žive u Hrvatskoj", naglasio je Mak.

Veleposlanik Fischer je zahvalio Europskoj komisiji i svim zemljama članicama na zaključenju pregovora s Hrvatskom istaknuvši da su Nijemci puno radili da se to dogodi.

Najavio je da će njegovo veleposlanstvo još više pomagati Hrvatskoj, osobito prenošenjem iskustava nekih saveznih država kako koristiti europske fondove te poticanjem suradnje gradova i sveučilišta.

(Hina) xbcav ynab

An unhandled error has occurred. Reload 🗙