FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sud odbio kandidaturu bivše prve dame

Autor: dlug
GUATEMALA CITY, 30. lipnja 2011. (Hina/Reuters) - Sud u Gvatemali odbacio je predsjedničku kandidaturu Sandre Torres, bivše prve dame te konzervativne katoličke srednjoameričke države.

Sandra Torres se početkom travnja razvela od predsjednika Gvatemale Alvara Coloma kako bi se mogla kandidirati za predsjednika. Naime, ustavne odredbe brane članovima uže obitelji predsjednika da se kandidiraju na izborima. Stoga se gospođa Torres odlučila na razvod.

"Razvodim se od supruga, ali se udajem za gvatemalski narod. Imam legitimno pravo na sudjelovanje u izborima," poručila je bivša prva dama.

Oporba je optuživala bračni par da pokušava prevariti sustav, no obiteljski sud u Guatemala Cityju odobrio je razvod. Međutim, politički protivnici nisu mirovali tvrdivši kako razvod nije dovoljan da se ispuni zakon kojim je zabranjena kandidatura srodnicima predsjednika. Konačnu odluku donio je Ustavni sud koji je odbio kandidaturu Sandre Torres. Sa suda još nisu poslali obrazloženje svoje odluke, no iz njezine stranke UNE već su najavili žalbu.

U predizbornim anketama Sandra Torres je imala vrlo malo izgleda za pobjedu protiv kandidata iz redova opozicije bivšeg generala Otto Pereza.

Prvi krug predsjedničkih izbora je 11. rujna.

(Hina) xdl ydl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙