FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Medvedev upozorio na opasnost ruske stagnacije

Autor: akoz
SANKT PETERBURG, 17. lipnja 2011. (Hina/Reuters) - Ruski predsjednik Dmtirij Medvedev u petak je upozorio da bi se Rusija mogla suočiti sa stagnacijom ako se ne uspije osuvremeniti, te je u prikrivenoj kritici političkog sustava za predsjedništva Vladimira Putina rekao da zemlja mora izbjeći vladavinu samo jednog čovjeka.

U otvorenim izjavama, za koje su ulagači rekli da zvuče poput predizbornog govora pred predsjedničke izbore 2012., Medvedev je rekao da se Rusija mora modernizirati bez obzira na to tko je na vlasti i da mora smanjiti dominantnu ulogu države u gospodarstvu.

Nadajući se privlačenju stranih ulagača, Medvedev je vladi rekao da preispita svoje planove privatizacije do 1. kolovoza kako bi se ubrzala prodaja državne imovine i rekao da Rusija mora smanjiti svoje oslanjanje na visoke cijene nafte koje su osiguravale stabilnost tijekom prošlog desetljeća.

Medvedev je na Međunarodnom gospodarskom forumu u Sankt Petersburgu upozorio i da bi "stabilnost mogla prikrivati još jedno razdoblje stagnacije".

"Da, imali smo razvoj povezan s povećanom ulogom države u gospodarstvu. Bilo je važno stabilizirati stanje nakon kaosa devedesetih. No sada je potencijal toga puta iscrpljen... Takav gospodarski model opasan je za budućnost", rekao je ruski predsjednik.

Iako Medvedev i premijer Putin govore da vode istu politiku, aktualni predsjednik je napravio neuobičajen potez opisavši reformske planove frazom "moj izbor".

"Moj je izbor drugi. Ruskim gospodarstvom moraju dominirati privatno poduzetništvo i privatni ulagači. Država treba štititi vlasništvo i izbor onih koji svjesno riskiraju svoj novac i ugled", rekao je.

"Ako sve počinje raditi na znak iz Kremlja to znači da je sustav neodrživ i mora biti organiziran oko jedne osobe", rekao je Medvedev. "To je loše. To znači da sustav mora biti promijenjen".

Govor će vjerojatno potaknuti nagađanja o razlazu između Medvedeva i Putina koji se još nisu izjasnili tko će se od njih kandidirati na predsjedničkim izborima u ožujku.

(Hina) xakoz ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙