FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Friščić za parlamentarne izbore u kontinuitetu

Autor: dber
ZAGREB, 29. lipnja 2011.(Hina) - Predsjednik Hrvatske seljačke stranke (HSS) i potpredsjednik Sabora Josip Friščić rekao je danas da ne vidi razloga ni opravdanja da izbori ne budu u određenom kontinuitetu i naveo kako će se vladajuća koalicija očitovati o datumu izbora kad završe pregovori s EU.

"I onda kad se najžešće tražilo objavljivanje datuma - kada će biti izbori - bio sam zagovornik toga da stvorimo uvjete da završimo pregovore i pokazalo se da je to pravi način. Ostajem na tome da se nakon toga koalicija sastane i da kažemo svoje očitovanje vezano za izbore", izjavio je Friščić novinarima u Hrvatskom saboru.

Friščić je kazao da ne vidi razloga niti posebnog stanja koje bi trebalo biti opravdanje da izbori ne budu u određenom kontinuitetu.

"Kao što smo stvorili kontinuitet za lokalne i regionalne izbore, jednako tako (vrijedi) i za državne, da se u mjesecu kad su prije četiri godine održani izbori održavaju i izbori za budući sastav parlamenta", kazao je Friščić.

Na pitanje je li se sastao s premijerkom Jadrankom Kosor, odgovorio je da je s premijerkom bio na prijemu za Dan državnosti i da se nakon sjednice Vlade, koja je pomaknuta s četvrtka na petak, priprema sastanak koalicije kada će razgovarati i na temu vezanu uz izbore. "U petak je Vlada i ne znam hoće li iza sjednice biti prostora, ali za idući tjedan sigurno", rekao je.

Friščić je stajališta da izbori i referendum moraju biti međusobno odmaknuti ocjenivši kako ne bi bilo dobro da se preklapaju jer su to i različite teme i drugačije poruke. "A što se tiče prosudbe kada će se moći završiti sve aktivnosti i poslovi vezani za ugovor - iskustvo govori da nitko dosad nije uspio sve pripremiti u roku kraćem od četiri mjeseca. Daj Bože da bude tako, ali ne vjerujem da smo mi ti kod kojih će ići brže", dodao je.

Pohvalio je napore pregovaračkog tima, Vlade i premijerke, ali i naglasio da je to proces koji je trajao s punim intenzitetom osam godina, s pripremom i puno desetljeće, "pa svatko od nas ima i što reći".

Zamoljen za komentar najava da će premijerka poslati pismo Državnom odvjetništvu RH i zatražiti sastanak vezano uz medijske napise o istrazi korupcije oko Ine i Mola, a što Milanović drži uplitanjem izvršne vlasti u pravosudnu, Friščić je kazao kako se izvršna vlast uvijek može informirati te da ni premijerkin govor nije drukčije shvatio.

"Spoznaje su dobrodošle za vučenje određenih poteza i kada je Vlada u pitanju, ali sigurno niti može niti smije utjecati na tijek istrage", dodao je navodeći kako ne treba bježati od toga da se razmjene informacije koliko je to moguće. Sve što se može izreći ne treba držati zatajeno jer se, dodaje, često znalo događati da se upravo tada oko nekih procesa stvori fama.

Ne vjerujem da će se vlada miješati u rad državnih institucija, pa isto tako DORH-a i USKOK-a, ponovio je Friščić.

(Hina) xbdj ynpav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙