FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Svečano obilježeni Dan SMŽ i obljetnice rođenja braće Radić

Autor: scar
SISAK, 11. lipnja 2011. (Hina) - U povodu Dana Sisačko-moslavačke županije, te 143. obljetnice rođenja Antuna i 140. obljetnice rođenja Stjepana Radića, na spomen obilježje ispred rodne kuće Stjepana i Antuna Radića u Trebarjevu Desnom vijence su položila županijska i druga izaslanstva, a po posebnom protokolu HSS Sisačko-moslavačke županije.

Obraćajući se nazočnima, predsjednik HSS-a Josip Friščić podsjetio je na nauk braće Radić nastao prije više od stotinu godina, u vremenima kada je trebalo pokrenuti bitku za nacionalnu samosvojnost. Mi smo sretna generacija, kazao je Friščić, koja je ponosno, doduše u krvi, izborila svoju samostalnost. Generacija smo i pred kojom je izazov - kako funkcionirati u zajednici s drugima, poštujući tuđe, čuvajući svoje. Dobar je osjećaj biti danas u Trebarjevu, dan nakon što je potvrđeno da je Hrvatska ispunila sve pred nju postavljene europske kriterije, rekao je Friščić.

Proslavi rođendana braće Radić nazočili su i državni tajnici Željko Lenart, Ivica Perović, Josip Kraljičković, župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, dožupan Brodsko-posavske županije Davor Vlaović, dožupan Požeško-slavonske županije Željko Jakopović, kao i mnogobrojni državni i lokalni dužnosnici HSS-a.

U okviru svečanosti, dodijeljena su priznanja i zahvalnica Županijskom odboru HSS-a, a u Martinskoj Vesi je u crkvi Sv.Martina služena misa za braću Radić.

Predsjednica HSS-a Sisačko -moslavačke županije i saborska zastupnica Marijana Petir izjavila je kako su riječi braće Radić aktualne i danas i pozvala je aktualnu županijsku vlast na primijenu načela braće Radić. Ovako Županija nije, tvrdi Petri, povukla na vrijeme 20 milijuna kuna sredstava iz proračuna namijenjenih izgradnji dviju škola, a obrtnici i poduzetnici, ustvrdila je, zbog nepotpisivanja sporazuma s Ministarstvom gospodarstva plaćaju 2 posto veću kamatu na kredite.

U okviru proslave Dana Županije, potpredsjednik Sabora Josip Friščić u Martinskoj Vesi Desnoj otvorio je 7. središnju ocjenjivačku izložbu konja hrvatskog posavca. Izložbu organizira Središnji savez udruga uzgajivača hrvatskog posavca, a bit će ocijenjeno oko stotinjak grla.

Zahvaljujući poticajima za uzgoj autohtonih pasmina konja hrvatskog posavca i hrvatskog hladnokrvnjaka, Županija je prva u Hrvatskoj po broju grla autohtonih pasmina - 3.094 grla što je 42 posto ukupnog uzgoja u državi, istaknula je danas Sisačko-moslavačka županica Marina Lovrić-Merzel, koja je istaknula da Županija ulaže u poticanje poljoprivrede.

Program obilježavanja 11. lipnja, Dana Sisačko-moslavačke županije nastavlja se poslijepodnevnim satima smotrom izvornog folklora „Martinski susreti“ u Martinskoj Vesi Desnoj.

U spomen na braću Stjepana i Antuna Radića, Zajednica športskih udruga i saveza Sisačko moslavačke županije sutra organizira 16. mali maraton "Sisak – Trebarjevo 2011" .

Stjepan Radić rodio se 11. lipnja 1871. godine kao deveto dijete siromašnih seljačkih roditelja u selu Trebarjevu Desnom, koje leži na samoj Savi. Njegovi su roditelji imali jedanaestoro djece među kojima i Antuna, koji se rodio 11. lipnja 1868. godine. Antun i Stjepan Radić osnovali su 1904. godine Hrvatsku pučku seljačku stranku koja se danas zove Hrvatska seljačka stranka, a slijedi misao i ideje braće Radić.

(Hina) xscar yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙