FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bošnjaković: zbog Paravinje nije potrebna izmjena zakona

Autor: dmar
ZAGREB, 28. lipnja 2011. (Hina) - Zbog slučaja Paravinje, nema potrebe za izmjenama zakona, nego treba "eventualno proširiti sporazume zemalja regije o izručenju vlastitih državljana", ocijenio je danas ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

Hrvatska trenutačno ima sporazume o izručenju državljana sa Srbijom i Crnom Gorom, a priprema sporazume i s Makedonijom i BiH, ali za kaznena djela organiziranoga kriminala i korupcije, pa bi trebalo analizirati te sporazume i vidjeti u kojem dijelu ih treba proširiti, rekao je Bošnjaković novinarima pred Banskim dvorima.

Ministar se nije složio s novinarskim komentarom da počiniteljima zločina iz drugih zemalja, koje se ne može izručiti jer imaju hrvatsko državljanstvo, u Hrvatskoj nitko ništa ne može, te je istaknuo kako Hrvatska ima "niz sporazuma vezanih za izvršavanje i preuzimanje izvršavanja kaznenih sankcija".

U slučaju Dragana Paravinje, da je Hrvatskoj upućen zahtjev da preuzme izvršavanje kaznene sankcije zatvora koja mu je izrečena u Srbiji, mi smo na temelju sporazuma mogli to preuzeti, rekao je Bošnjaković.

"Međutim, formalno takvog zahtjeva nije bilo, a bez toga mi ne možemo izvršiti kazneno-pravnu vlast druge države na našem području", dodao je.

Također je najavio da će zahtjev za izručenje Paravinje biti poslan čim se steknu uvjeti, to jest dobije potrebna dokumentacija od mjerodavnog suda, a to bi moglo biti već danas ili za nekoliko dana.

"Očekujem da će zahtjev za izručenjem biti prihvaćen jer, nažalost, djelo koje se dogodilo kod nas je ipak najteže", rekao je Bošnjaković.

Dragan Paravinja osumnjičen je u Hrvatskoj da je ubio 17-godišnju Antoniju Bilić kako bi prikrio pokušaj silovanja, a na teret mu se stavlja i pokušaj silovanja 25-godišnje autostopistice kod Omiša u lipnju prošle godine. U Srbiji je, pak, pravomoćno osuđen na četiri i pol godine zatvora zbog silovanja i pokušaja silovanja, a u BiH je optužen za pokušaj silovanja.

(Hina) xmd yso

An unhandled error has occurred. Reload 🗙