FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wen Jiabao hvali plodnu gospodarsku suradnju Londona i Pekinga

Autor: vrad
LONDON, 26. lipnja 2011. (Hina/AFP) - Kineski premijer Wen Jiabao pohvalio je u nedjelju plodnu gospodarsku suradnju Londona i Pekinga.

Dok je Wen Jiabao, koji je stigao u subotu navečer, počimao službeni program posjeta Velikoj Britaniji, koja je druga postaja u njegovoj europskoj turneji, Peking je obznanio da se oporbeni čelnik Hu Jia (37) vratio kući nakon tri godine provedene u zatvoru.

Ovo je drugi put u razmaku od nekoliko dana da Kina oslobađa poznatog disidenta. U srijedu je bila objavila da je uz jamčevinu pustila umjetnika i disidenta Ai Weiweija, što se tumačilo kao prva gesta Pekinga prije početka Wenova europskog putovanja u Mađarsku, Veliku Britaniju i Njemačku.

London koji je uporno zahtijevao od Pekinga da oslobodi Ai Weiweija, u nedjelju se još nije bio oglasio u svezi s oslobađanjem Hu Jie.

Wen treba u britanskoj prijestolnici sudjelovati na godišnjem summitu Velika Britanija/Kina s Cameronom i drugim članovima njegove vlade, u prigodi kojega bi se mogli potpisati poslovni ugovori.

Cameron se još u studenome sastao s kineskim kolegom u prigodi svog prvog službenog posjeta Kini, kojega je svrha bila ugovaranje velikih poslova. Taj je posjet sam nazvao "životno važnom trgovačkom misijom".

(Hina) xvrad ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙