FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vijetnam i Kina se spore oko otoka

Autor: vkla
PEKING/HANOJ, 14. lipnja 2011. (Hina) - Odnosi između Vijetnama i Kine ozbiljno su se pogoršali u posljednjih nekoliko tjedana zbog spora oko suverenosti nad otocima Paracel i Spratly u Južnom kineskom moru i, premda Kina poručuje da neće upotrijebiti silu, vjetnamski premijer je u utorak potpisao direktivu o novačenju kako bi pokazao da je spreman braniti interese zemlje, izvješću agencije.

Prošli je mjesec Hanoj optužio Kinu za "kršenje" suvereniteta u zoni koja pokriva 200 milja od vjetnamske obale, kada su kineski brodovi oštetili vjetnamski istraživački brod Petro Vietnam. Sličan se incident dogodio i prošli tjedan. Sporni otoci, piše Reuters, navodno kriju velike rezerve nafte i plina.

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Hong Lei pak tvrdi da "Kina samo brani svoje legitimne interese", dodajući da se njegova zemlja zalaže za mirno riješavanje spora putem dogovora. Kina je trećim stranima poslala jasan signal da ne želi da se itko "petlja" u njihov teritorijalni spor.

Kako prenosi AFP, vjetnamski premijer Nduyen Tan Dung je prošli tjedan izrazio odlučnost zemlje da brani "neosporan" legitimitet nad tim otocima. Njegova uredba o novačenju stupa na snagu 1. kolovoza. Prema posljednjim podacima, Vjetnamska narodna vojska broji 450.000 ljudi, kojima se može pridodati pet milijuna rezervista.

Analitičari podsjećaju da između zemalja koje pripadaju Južnom kineskom moru, Kine, Vijetnama, Filipina, Malezije, Bruneia i Tajvana, često dolazi do iskrica tog tipa, ali ove posljednje napetosti traju duže od uobičajenog.

(Hina) xvk ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙