FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Osijek: osumnjičenik za ratni zločin u Sisku štrajka glađu

Autor: ivuc
OSIJEK, 28. lipnja 2011.(Hina) - Osumnjičenik za ratni zločin na sisačkome području tijekom 1991. i 1992. godine Vladimir Milanković od 23. lipnja štrajka glađu, a njegovo je zdravstveno stanje zasad zadovoljavajuće, izvijestio je danas osječki Županijski sud.

Protiv Milankovića i još dvojice osumnjičenika - Đure Brodarca i Drage Bošnjaka istražni je sudac tog suda 24. lipnja donio rješenje o provođenju istrage i određivanju pritvora od mjesec dana.

Glasnogovornik suda Miroslav Rožac izjavio je za Hinu kako su iz uprave osječkoga zatvora izvijestili da Milanković od 23. lipnja ne uzima zatvorsku hranu ni hranu iz zatvorske kantine, da je pod nadzorom zatvorskog liječnika i psihijatra te da je njegovo zdravstveno stanje zasad zadovoljavajuće.

Ako okrivljenik nastavi štrajkati glađu i pritom izgubi deset posto od tjelesne težine koju je imao pri dolasku u pritvor, ili u slučaju nepredviđenih zdravstvenih tegoba, istražni sudac na prijedlog zatvorske uprave donosi rješenje o premještaju okrivljenika u bolnicu za osobe lišene slobode u Zagrebu, objasnio je Rožac.

Drugoosumnjičenoga Milankovića tereti se da kao zapovjednik svih djelatnih i pričuvnih postrojba sisačke Policijske uprave od srpnja 1991. do lipnja 1992. godine nije poduzeo ništa iako je znao da njemu podređene osobe neovlašteno i nasilno ulaze u kuće i stanove pripadnika srpske nacionalnosti, gdje su provodili nezakonite pretrage, nezakonito ih uhićivali i odvodili u improvizirane zatvore, prilikom ispitivanja fizički i psihički ih zlostavljali te im nanosili teške ozljede, pri čemu je usmrćena 31 osoba. Tereti ga se da je nekoliko puta zapovjedio i osobno sudjelovao u nezakonitim napadima te fizičkom i psihičkom zlostavljanju osoba srpske nacionalnosti.

(Hina) xivuc ydd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙