FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Promijenjena optužnica u slučaju Šporer

Autor: sobr
ZAGREB, 17. lipnja 2011. (Hina) - Devet godina nakon početka sudskog postupka zbog navodne nezakonite obnove vikendice bivšega zagrebačkog gradskog skupštinskog vijećnika Antuna Šporera odvjetništvo je danas promijenilo optužnicu pa sada više ne tvrdi da su vikendicu kod Novigrada uništili srpski pobunjenici, već priznaje da su to učinili hrvatski vojnici, no i dalje smatra da je riječ o nezakonitostima.

Istraga zbog prijeporne obnove vikendice započela je još 2000., a u rujnu 2002. počelo je suđenje Šporeru, bivšem generalu Vladimiru Zagorcu, umirovljenom generalu Matku Kakarigiju, njegovu pomoćniku u upravi za graditeljstvo MORH-a Jurju Vojkoviću te bivšem pomoćniku direktora splitskog ACI-ja Leu Kuretu.

Od tada se na tom slučaju izmijenilo četvero sudaca, a glavna je rasprava stalno počinjala iznova. Sada je predmet u rukama sutkinje Rajke Tomerlin-Almer kojoj je zamjenik zagrebačkoga županijskog državnog odvjetnika Ivica Ovčar danas predao promijenjenu optužnicu.

Prijašnjom optužnicom optuženici su trećeni da su 1997. s oko 1,1 milijun kuna obnovili Šporerovu vikendicu i tenisko igralište, iako su znali da objekt nije uništila Hrvatska vojska, nego srpski pobunjenici za vrijeme okupacije Novigrada. MORH je, naime, po zakonu mogao financirati obnovu samo onih objekata koje je oštetio HV.

U promijenjenoj optužnici sada se navodi da su vikendicu ipak uništili pripadnici HV-a, što su tijekom dugotrajna postupka potvrdili i neki svjedoci, no odvjetništvo i dalje tvrdi da je riječ o nezakonitoj obnovi vikendice.

Promijenjena je i točka optužnice po kojoj se Kakarigi tereti da je u dogovoru s Kuretom neovlašteno novcem MORH-a platio 98 tisuća tvrtki "Građenje" za izgradnju šetnice na otoku Svetom Klementu. Sada je navodna šteta smanjena na oko 40 tisuća kuna, ali se Kakarigiju na teret stavlja teže kazneno djelo. Prvotno je bio optužen za zlouporabu ovlasti u gospodarskom poslovanju, a sada za kazneno djelo protiv službene dužnosti zlouporabom položaja i ovlasti.

Od početka postupka mediji nagađaju da je Šporer tako "nagrađen" jer je 1997., kao vijećnik tada oporbenoga HSS-a, "dignuo ruku" za HDZ i osigurao mu većinu u zagrebačkoj Gradskoj skupštini.

Suđenje se nastavlja 27. lipnja kad bi se obrane trebale očitovati o promijenjenoj optužnici. Neslužbeno se doznaje da će neki od branitelja tražiti da postupak opet počne iznova.

(Hina) xso yso

An unhandled error has occurred. Reload 🗙