FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: sbak
ZAGREB, 28. lipnja 2011. (Hina) - Donosimo pregled zanimljivosti iz svijeta.

LLINGTON - Mladi carski pingvin, koji je prošlog tjedna spašen iz mora na obali Novog Zelanda nakon preplivanih tisuća kilometara, u utorak je počeo pokazivati znakove oporavka od kirurškog zahvata kojim mu je uklonjen pijesak iz želudca. Pingvin, nazvan "Happy Feet", postao je poznat nakon što je pronađen na plaži na Novome Zelandu, oko 4000 kilometara od svoga doma na Antarktici. "Happy feat" je tek drugi pingvin koji je viđen u toj zemlji. John Wyeth, voditelj gastroenteorološkog odjela bolnice u Wellingtonu, primio je pingvina na liječenje i podvrgao ga endoskopiji, pregledu nutrine želudca uz pomoć kamere. "Nadam se da će s malo sreće želudac početi funkcionirati", izjavio je Wyeth nakon zahvata pod anestezijom, trećeg po redu u četiri dana. Pingvini uobičajeno jedu snijeg kako bi u organizmu zadržali potrebnu količinu vode, a veterinari vjeruju da je "Happy Feet" zabunom jeo pijesak. Iz njegova su želudca izvađena oko tri kilograma pijeska, a određena količina pijeska je ostala u njemu. "Happy Feet", koji je dobio ime po junaku popularnog filma, sad će dobiti mješavinu ribljeg ulja i laksativa kako bi pijesak izlučio pridodnim putem, a veterinari tvrde da je nakon prvih zahvata već počeo jačati.

LOS ANGELES - Asteroid veličine kamiona prošao je u noći na utorak iznad Atlantskog oceana na visini od 12.070 kilometara, objavila je američka svemirska agencija NASA. Svemirska gromada, promjera pet do 20 metara, prošla je u blizini zemlje putanjom u obliku luka kako je bilo i predviđeno, rekao je NASA-in glasnogovornik. Udaljenost od 12.070 kilometara, na kojoj se asteroid nalazio kad je bio najbliži zemlji, 30 je puta veća od udaljenosti Međunarodne svemirske postaje, koja se nalazi na visini od 400 kilometara. S druge strane, ta udaljenost čini samo tri posto udaljenosti Mjeseca od Zemlje. Svemirska tijela poput toga asteroida, koji je dobio oznaku 2011 MD, otprilike svakih šest godina prođu pokraj zemlje na sličnoj udaljenosti. Kad bi asteroid veličine 2011 MD i ušao u zemljinu atmosferu, najvjerojatnije bi potpuno izgorio prije pada na površinu i ne bi prouzročio nikakvu štetu, priopćila je NASA.

PEKING - Kina je predstavila svoj novi vlak velikih brzina, nazvan "Sklad" po sloganu predsjednika Hua o "skladnom društvu", koji utjelovljuje kinesku žurbu u budućnost. Vlak, koji će prometovati između Pekinga i Šangaja, može dostići brzinu od 350 kilometara na sat, sjedala su poput onih u poslovnim klasama zrakoplovima a u njemu će pušenje biti u potpunosti zabranjeno. Otvaranje nove linije usklađeno je s 90. obljetnicom vladajuće komunističke partije kako bi se istaknuo "znanstveni napredak", slogan također drag kineskom presjedniku i čelniku stranke Hu Jintaou. "To je ponos Kine i kineskog naroda", rekao je glavni inženjer ministarstva željeznica He Huawu novinarima na pekinškoj južnoj željezničkoj postaji prije probne vožnje u ponedjeljak. "Bilo je potrebno samo 39 mjeseci da se izgradi takva svjetski priznata željeznička trasa velikih brzina i visokog standarda, što je dar za 90. obljetnicu Partije", rekao je. "Sklad" će na uzdignutim tračnicama prometovati brzinom od 300 kilometara i razdaljinu od 1318 klometra prelaziti za manje od pet sati. Linijom bi se trebalo prevoziti 80 milijuna putnika godišnje a po cijeni od 270 dolara putnike u poslovnom razredu služit će stjuardese u odorama. Linija je posljednji i najsloženiji dio željezničke mreže za koju se vlada nada da će dostići dužinu od 45.000 kilometara do kraja 2015. godine.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙