FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Grcčki parlament raspravlja o mjerama štednje

Autor: mhaj
ATENA , 27. lipnja 2011. (Hina/AFP) - Članovi grčkog parlamenta u ponedjeljak su otvorili raspravu o strogim mjerama štednje koje bi u predstojećih pet godina trebale dovesti do značajnog smanjenja potrošnje, povećanja poreza i prodaje državne imovine, čiji je cilj izlazak zemlje iz teške dužničke krize.

Rasprava je u parlamentu počela poslijepodne, a parlamentarci bi o paketu mjera trebali glasati u srijedu. U četvrtak bi se trebali izjasniti o prijedlogu zakona koji sadrži posebne korake za primjenu ovih mjera. Plan proračuna za 2012. - 2015., kojemu se protive sindikati, uvjet je za nastavak pomoći euro-zone zemlji. Grčki premijer Georges Papandreu trebao bi pred članovima parlamenta govoriti večeras.

Usvajanjem predloženih mjera štednje Grčka bi do 2015. trebala uštedjeti više od 28 milijardi eura, a ako se mjere ne usvoje, EU i MMF ne namjeravaju isplatiti peti dio paketa pomoći Grčkoj, odobrenog prošle godine u ukupnoj visini od 110 milijardi eura.

Glavni grčki sindikati u ponedjeljak su ponovno pozvali na veliki 48-satni štrajk tijekom tjedna, smatrajući da bi njegovo održavanje moglo pomoći u blokiranju strogih mjera štednje koje traži međunarodna zajednica. ADEDY, sindikat zaposlenih u javnom sektoru, koji čini oko pola milijuna članova i GSEE, sindikat zaposlenih u privatnom sektoru, koji predstavlja oko dva milijuna radnika, pozvali su na dvodnevni štrajk u cijeloj zemlji, a njegovo održavanje trebalo bi se poklopiti s glasovanjem o paketu mjera štednje u parlamentu.

(Hina) xmh ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙