FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hodočasnici se okupljaju uoči obljetnice ukazanja u Međugorju

Autor: zkre
MOSTAR, 23. lipnja 2011. (Hina) - – Dva dana uoči 30. godišnjice od početka Gospinih ukazanja, u Međugorju se već nalazi više od 50.000 hodočasnika iz 30-tak zemalja svijeta, među kojima je veliki broj vjernika iz Hrvatske, koji sudjeluju u molitvama, misama, brojnim pobožnostima.

Kako su izvijestili iz Informativnog centra Mir iz Međugorja najviše hodočasnika je iz Hrvatske i BiH, Italije, Francuske, Njemačke, Austrije, a organizirane skupine pristižu i iz udaljenijihh zemalja svijeta.

U petak, na uočnicu u 06.00 sati ujutro započinje tradicionalna međunarodna Hodnja mira od samostana sv. Ante na Humcu u Ljubuškom do župne crkve sv. Jakova u Međugorju. Večernji molitveno-liturgijski program započinje molitvom krunice u 18 sati, a u 19 sati je misno slavlje koje će predvoditi provincijal Hercegovačke franjevačke provincije dr. fra Ivan Sesar. Na dan obljetnice 25. lipnja misna slavlja na hrvatskom jeziku bit će slavljena u 5, 6, 7, 8, 9, 11 i 16 sati koja će se prevoditi na više od 15 jezika svijeta. Središnji večernji molitveno-liturgijski program započinje u 18 sati molitvom krunice i nastavlja se misnim slavljem u 19 sati koje će predvoditi fra Zvjezdan Linić.

Iz Informativnog centra Mir u Međugorju upozoravaju vozače na da budu pozorni radi brojnih hodočasnika koji će pješice doći u Međugorje.

Međugorski fenomen počeo je 24. lipnja 1981. na Podbrdu kod Međugorja kada se po osobnim tvrdnjama šest vidjelica Gospa prvi put pojavila. Budući da su bili iznenađeni i zbunjeni, tek sutradan 25. lipnja 1981. su Ivanka Ivanković, Mirjana Dragičević, Vicka Ivanković, Ivan Dragičević, Marija Pavlović i Jakov Čolo prišli Gospi pa se taj datum uzima kao obljetnica ukazanja Blažene Djevice Marije koju u Međugorju zovu Kraljica mira. Prema osobnim navodima i 30 godina kasnije ukazuje se međugorskim vidjelicama.

Od tada do danas rijeke vjernika, procjenjuje se više desetaka milijuna, pohodi ovo mjesto molitve i mira.

Međugorski fenomen najprije je bio predmet istraživanja Jugoslavenske biskupske konferencije. Službenim stajalištem iz Zadra 1991. godine, jugoslavenski su biskupi, iako su rekli da se po rezultatima dotadašnjeg istraživanja ne može potvrditi nadnaravnost slučaja, ostavili otvorenim pitanje međugorskog fenomena. Vidjelice su i dalje tvrdile da im se Gospa ukazuje. Prošle godine, osnovana je međunarodna komisija za Međugorje i slučaj je uzdignut na razinu Kongregacije za nauk vjere Svete Stolice koja bi trebala dati konačni sud o međugorskom fenomenu.

(Hina) xzkre ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙