FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH: Obljetnica dolaska i stradanja "Bugojanske skupine"

Autor: zkre
MOSTAR, 18. lipnja 2011. (Hina) - Tridesetdeveta obljetnica dolaska naoružane skupine hrvatskih emigranata "Planinske lisice", koja je u bivšu Jugoslaviju došla kako bi potaknula njen raspad i stvaranje hrvatske države, obilježena je u subotu u BiH na području Rame.

Na lokalitetu Grebovi, gdje je podignuto spomen obilježje, služena je misa za poginule pripadnike, u javnosti poznatije pod nazivom "Fenix" ili "Bugojanska skupina“. Prije toga okupili su se sudionici komemoracije u "Ramskoj kući" na Makljenu, odakle je organiziran polazak na planinu Radušu gdje su jugoslavenske vlasti likvidirale 10 članova skupine a njih 9 je strijeljano u zatvoru u Rakovici kod Sarajeva.

Za večeras je u Rami najavljeno premijerno prikazivanje dokumentarnog filma o skupini "Fenix" mladog hrvatskog redatelja Tomislava Šange. Scenarij za film napisao je Ivan Pavličić prema knjizi Bože Vukušića "Hrvatsko revolucionarno bratstvo - Rat prije rata". Po riječima Bože Vukušića, cilj filma je u što većoj mjeri rekonstruirati Akciju "Fenix '72.", od njene zamisli u Australiji, preko priprema u Europi do same izvedbe i tragičnog završetka.

(Hina) xzkre ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙