FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HSP: budućnost RH opet u rukama građana

Autor: tdel
ZAGREB, 21. lipnja 2011. (Hina) - Hrvatska stranka prava (HSP) ocijenila je danas da je nakon 20. godina samostalnosti i suverenosti pitanje želimo li biti tuđe sluge ili dostojanstveni gospodari opet na početku.

"Budućnost Hrvatske nakon 20 godina samostalnosti i suverenosti opet je u rukama hrvatskih građana koji trebaju odlučiti žele li", kako smatra HSP, "novu neslobodu u nametnutu europskom savezu ili samostalnu državu koju ionako moramo urediti bez razlike gdje ćemo i s kim živjeti". U opširnoj analizi razvoja hrvatske državnosti od 1990. do danas, koju potpisuje predsjednik stranke Daniel Srb, ocjenjuje se kako je pitanje "želimo li biti tuđe sluge ili konačno pokušati biti pametni i dostojanstveni gospodari svega svoga kao što su to danas u Europi Švicarci i Norvežani - opet na početku".

Ocijenivši 1990. kao "vrijeme odlučnosti i teških odluka", HSP je podsjetio da je tada na referendumu o statusu Hrvatske u jugoslavenskoj zajednici velika većina hrvatskih građana odlučno rekla ne totalitarističkim pritiscima iz Beograda. Usprkos pritiscima iz Europske zajednice da se ta volja zaustavi i odgodi za tri mjeseca, hrvatski je narod ostao homogeniziran oko svoga vodstva i uspio izgraditi i utvrditi prve temelje hrvatske državnosti koju baštinimo i do danas, ističe HSP. Naglašava i da je vrijeme od 1991. do 1995. bilo vrijeme stradanja, ponosa i slave kad hrvatski branitelji cijelom svijetu pokazuju da se sloboda ne može poraziti tenkovima i zrakoplovima.

HSP, uz ostalo, smatra da je nakon Domovinskog rata nastalo "vrijeme otrježnjenja" (od 1996. do 1999.) kad su počeli nastajati korijeni buduće gospodarske i društvene krize, a razdoblje od 2000. do 2003. naziva vrijeme lažnih ciljeva, "vrijeme hrvatskog mesićizma i račanizma". Tada je, ocjenjuje, "počelo rastrojstvo hrvatske državotvorne ideje, koje se nastavlja i nakon pada trećosiječanske vlasti".

HSP ocjenjuje da je razdoblje od 2004. do 2008. bilo "vrijeme lažne nade", jer je nova vlast, predvođena premijerom Ivom Sanaderom, u predizbornoj retorici davala lažne nade "tzv. jamstvenim karticama hrvatskom čovjeku kako će zaštititi hrvatske generale od izručenja, kako će uvesti ZERP, kako će smanjiti nazaposlenost, kako će uvesti red u upravi i pravosuđu, kao će Hrvatsku izvesti s Balkana i vratiti dostojanstvo hrvatskim braniteljima".

Vrijeme od 2009. do danas HSP smatra "vremenom bez nacionalnih ciljeva", kad stranke u Savezu za Europu (sve parlamentarne stranke osim HSP-a) prihvaćaju, kako smatra, ponižavajuće uvjete za članstvo u EU, navodi se, uz ostalo u priopćenju HSP-a u povodu 20. obljetnice hrvatske neovisnosti,

(Hina) xtdel ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙