FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavnici za REKOM predali Josipoviću peticiju

Autor: mcur
ZAGREB, 21. lipnja 2011. (Hina) - Predstavnici koalicije za regionalnu komisiju za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim kršenjima ljudskih prava, počinjenim na području bivše SFRJ od 1991. do 2001. (REKOM) uručili su danas predsjedniku Ivi Josipoviću u njegovu uredu prijedlog za osnivanje te komisije, priopćeno je iz koalicije za REKOM.

Ističu da su to učinili u ime 1600 svojih članova i članica, među kojima su organizacije za ljudska prava, udruge žrtava, organizacije mladih, udruge veterana, mediji, vjerske zajednice, članovi obitelji žrtava i pojedinci/ke.

Uz prijedlog, kako su izvijestili, predsjednik Josipović primio je i peticiju za osnivanje REKOM-a, koju je do 20. lipnja 2011. potpisalo 500.000 građana i građanki Hrvatske i ostalih država nastalih raspadom Jugoslavije.

U priopćenju predstavnika koalicije za REKOM navodi se da je predsjednik Republike u tijeku još jednog u nizu susreta s njima "odaslao javnu podršku ciljevima inicijative, posebno istaknuvši da treba poduzeti sve kako bi se poklonilo svakoj žrtvi", da je "utvrđivanje sudbine nestalih, odavanje počasti žrtvama ono gdje se također prepoznaju kapaciteti buduće regionalne komisije" te da je na tom tragu potrebno uložiti dodatne napore.

Po priopćenju koalicije za REKOM, predsjednik Josipović je istaknuo da će biti velik zagovaratelj inicijative za REKOM unutar svojih regionalnih aktivnosti kao i u komunikaciji s hrvatskom vladom i hrvatskim parlamentarnim političkim strankama.

O značaju inicijative za REKOM na sastanku s predsjednikom Josipovićem govorile su članice Marica Šeatović u ime Udruženja srpskih porodica ubijenih, poginulih, nestalih i nasilno odvedenih i invalidnih osoba "Protiv zaborava" i Ljiljana Gehrecke, aktivistica i članica Europskog doma Vukovar.

Na sastanku su, kako je priopćeno iz te koalicije, bili posebni predsjednikov savjetnik za branitelje Predrag Matić i glavni analitičar Dejan Jović, a u ime koalicije za REKOM Vesna Teršelič, Nela Pamuković, Mario Mažić, Ivan Novosel, Gordan Bosanac, Ema Majić, Tanja Džido, Darija Marić, Tin Nuić i Eugen Jakovčić.

(Hina) xpp ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙