FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zelena lista: stalno kršenje sigurnosnih i ekoloških standarda

Autor: mcur
ZAGREB, 20. lipnja 2011. (Hina) - Stranka Zelena lista ustvrdila je večeras da najnoviji požar u sisačkoj rafineriji još jedanput pokazuje da Ina stalno krši sigurnosne i ekološke standarde.

Podsjećajući kako današnji požar nije prvi na KP-6 pogonu te u drugim pogonima u zadnjih nekoliko godina, Zelena lista navodi kako nema smisla nabrajati mnoge "ispade sistema i kvarove u rafineriji koji godinama teško onečišćuju" zrak u Sisku i ugrožavaju zdravlje njegovih stanovnika, a "sama za sebe dovoljno govori činjenica što Sisak ima vrlo brojnu Udrugu oboljelih od karcinoma".

Svjedoci smo godinama svojevrsnom razgovoru između 'ludih i gluhih' – s jedne strane Ina uvjerava sve da ulaže golema financijska sredstva u modernizaciju i ekološku zaštitu, a sisački zrak, koji je treće kategorije, te mnoštvo bolesnih stanovnika svjedoče suprotno. Bolje stanje nije ni u riječkoj rafineriji, navodi Zelena lista.

Napominjući kako Ina tvrdi da je dosad samo u Sisak uložila 118 milijuna eura, Zelena lista kaže da se učinak od toga kad je riječ o sigurnosti i smanjenom ekološkom zagađenju baš se ne primjećuje iako je rasprodaja nacionalne naftne kompanije počela još 2002. radi strateškog ulaganja u obnovu rafinerija.

Ta stranka smatra da je za požar u sisačkoj rafineriji najodgovorniji MOL ocjenjujući da Inini suvlasnici iz Mađarske nemaju interes da održavaju i grade hrvatske rafinerije jer u svojoj zemlji imaju previše takvih kapaciteta,

Zelena lista ističe kako je prava sreća što je požar obuzdan i izbjegnuta tragedija u Sisku i pita se kakav će biti nalaz inspekcije kad je riječ o zagađenju jer je Ina već u svojemu prvom priopćenju odlučno priopćila kako ekološkog zagađenja nema.

"To što se masni crni dim dizao 200 metara u visinu i bio vidljiv sve do Zagreba Ina, naravno, ne smatra zagađenjem", navodi Zelena lista, koju zanima i hoće li - utvrdi li se zagađenje - Ina biti kažnjena s malo većom kaznom od 150.000 kuna, koliko je dobila lani sudskom presudom za, kako se navodi, uzastopno trovanje građana Siska 2008.

(Hina) pp/xtdel ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙