FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Krapina: potpisan sporazum o IPA projektu za zaštitu okoliša

Autor: lmol
KRAPINA, 20. lipnja 2011. (Hina) - Krapinsko-zagorska županija potpisala je danas sporazum o partnerstvu za IPA projekt koji se odnosi na zaštitu okoliša u prekograničnom području vrijedan više od milijun eura, priopćeno je iz kabineta župana.

"Projekt 'Remedisanus' je među projektima vezanima uz zaštitu okoliša ocijenjen najboljom ocjenom od strane hrvatskih i slovenskih ocjenjivača. To nam govori o odličnoj neprekidnoj suradnji sa slovenskim partnerima i kvalitetnoj razmjeni iskustava", istaknuo je prilikom potpisivanja sporazuma župan krapinsko-zagorski Siniša Hajdaš Dončić.

"Vrijednost projekta iznosi milijun i sto tisuća eura, a sufinancira se iz Operativnog programa IPA Slovenija Hrvatska 2007.-2013. Sredstva će se, između ostalog, uložiti u sanaciju 60 divljih odlagališta otpada (30 sa hrvatske strane i 30 sa slovenske strane)", dodao je.

"Mi razvijamo Zagorje u gospodarskom, socijalnom, kulturnom, turističkom smislu, a projekt 'Remedisanus' dokaz je kako svekoliki održivi razvoj gradimo na čvrstim ekološkim temeljima s odgovornošću prema svom životnom prostoru", zaključio je župan.

Projekt vodi Krapinsko-zagorska županija u suradnji s hrvatskim i slovenskim partnerima – Zagorskom razvojnom agencijom i Gradom Zaprešićem, Općinom Brežice, Općinom Sevnica te slovenskim Institutom za okoliš i prostor.

Glavni cilj projekta jest zaštita okoliša i očuvanje prirodnih i kulturnih bogatstava prekograničnog područja te doprinos općoj zaštiti okoliša prekograničnog područja kroz mijenjanje postojećih navika štetnih za okoliš.

Kroz brojne aktivnosti projektom će se sanirati i 60 divljih odlagališta, 30 sa hrvatske, 30 sa slovenske strane, informirati stanovništvo prekograničnog područja te povećati svijest mladih sugrađana o važnosti očuvanja okoliša, sortiranju otpada te prevenciji zagađivanja životnog prostora.

Projekt će doprinijeti povećanoj prekograničnoj razmjeni iskustava o očuvanju okoliša i prevenciji nastajanja novih ilegalnih deponija kroz interaktivnu internetsku platformu, ali i poticati umrežavanje javnih institucija s područja očuvanja okoliša na prekograničnom području, kaže se u priopćenju.

Projekt se provodi u sklopu druge komponente pretpristupnog programa EU-a IPA koja obuhvaća regionalnu i prekograničnu suradnju.

(Hina) pp/xzt ydd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙