FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Svjetski dan izbjeglica

Autor: rkor
ZAGREB, 20. lipnja 2011. (Hina) - Odlukom UN-a 20. dan lipnja obilježava se Svjetski dan izbjeglica, a ove godine i jubilarne obljetnice dviju važnih konvencija - 60 godina od potpisivanja Konvencije o statusu izbjeglica i 50 godina od Konvencije o smanjenju slučajeva bez državljanstva.

Hrvatska se obilježavanju tih obljetnica pridružila i simbolično, donošenjem Zakona o potvrđivanju Konvencije o smanjenju slučajeva bez državljanstva.

Iz MUP-a su priopćili da Hrvatska svoj pun doprinos u skrbi i zaštiti izbjeglica daje putem svojeg azilnog zakonodavstva, potvrđivanjem međunarodnih dokumenata i praksom. To, kako tvrde u MUP-u, najvjerodostojnije potvrđuje podatak da je Hrvatska u prvih pet mjeseci ove godine prihvatila i smjestila više od 270 tražitelja azila.

Rad na tom području vrlo je bitan jer politička zbivanja i krizna žarišta u svijetu, kao i unutardržavni te međunarodni ratni sukobi te izazivaju sve veći izbjeglički val i zato je potrebno rješavati humanitarne situacije na globalnoj razini.

U MUP-u kažu da će se nastaviti odgovorno i savjesno skrbiti za izbjeglice i donositi odluke o zaštiti u svakom konkretnom slučaju. Uvjereni su da će i druga tijela, nevladine udruge i građani pružiti pomoć i riječ ohrabrenja svakomu tko je proganjan zbog svoje različitosti, "koja bi svakoj zajednici trebala poslužiti kao nit što obogaćuje, a ne razdvaja".

"U povodu Svjetskog dana izbjeglica želimo puno uspjeha u radu svima onima koji se brinu za zaštitu izbjeglica, a svim osobama koje u strahu od proganjanja napuštaju svoje domove želimo da što prije nađu mirno i sigurno utočište", kažu u MUP-u.

(Hina) pp/xso yso

An unhandled error has occurred. Reload 🗙