FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: najveća dobitnica dionica Zagrebačke banke

Autor: scvi
ZAGREB, 13. lipnja 2011. (Hina) - Najveći promet i skok cijene na Zagrebačkoj je burzi do podneva ostvaren dionicom Zagrebačke banke, dok su ostala izdanja slabije likvidna, a indeksi stagniraju.

Crobex indeks oko podneva bio je na dobitku blagih 0,07 posto, na 2.276 bodova.

Istodobno, Crobex10 oslabio je 0,37 posto, na 1.240 bodova.

Redovni promet dionicama dosegnuo je gotovo 10 milijuna kuna, što je otprilike kao i u petak u ovo doba.

„Glavnina likvidnosti koncentrirana je danas u dionici Zagrebačke banke. Zasad je ona i dobitnica dana zbog skoka cijene za gotovo 7 posto. Ostala izdanja slabo su likvidna, dok je izvedba indeksa mješovita“ kaže Davor Špoljar, stariji analitičar u Erste&Steiermaerkische bank.

Dionicom Zagrebačke banke do podneva je ostvareno 4,4 milijuna kuna prometa. Cijena joj je skočila 6,91 posto, na 283,98 kuna, što je posljedica najave bančine Uprave i Nadzornog odbora da će Glavnoj skupštini predložiti povećanje temeljnog kapitala s postojećih 1,28 milijardi na 6,4 milijardi kuna.

Povećanjem temeljnog kapitala bit će izdano 256,19 milijuna novih redovnih dionica, koje će biti raspoređene svim dioničarima Banke upisanim na računima kod SKDD-a na dan donošenja odluke o povećanju temeljnog kapitala.

Slijedi dionica HT-a, s tek otprilike 800.000 kuna prometa. Cijena joj je oslabila 0,14 posto, na 257,02 kune.

Znatniji gubitak među likvidnijim izdanjima zabilježila je dionica Belja, čija se cijena spustila 4,34 posto, na 103,07 kuna.

Pod nešto većim pritiskom prodaja dionice su građevinskog sektora, koje su proteklih dana ostvarile značajne dobitke. Tako je dionica Ingre potonula 5,3 posto, IGH 4,5 posto, Dalekovoda 2,4 posto te Tehnike 0,63 posto.

U međuvremenu, Državni zavod za statistiku objavio je da su, prema kalendarski prilagođenim podacima, građevinski radovi u ožujku pali za 10,6 posto u odnosu na isti lanjski mjesec. U odnosu, pak, na veljaču građevinski su radovi bili manji za 1,4 posto.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙