FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pregovori RH-EU - Poglavlje 33

Autor: nbar
ZAGREB, 17. lipnja 2011. (Hina) - Hina donosi sažetak 35 pregovaračkih poglavlja između Republike Hrvatske i Europske unije, po svakom poglavlju.

33 - FINANCIJSKE I PRORAČUNSKE ODREDBE

Svaka članica Europske unije ima pravo korištenja sredstava iz zajedničkog proračuna Europske unije, ali i obvezu uplate u proračun. Zajednički proračun se puni iz tri osnovne vrste prihoda: tradicionalnih vlastitih sredstava (prihodi od carina, uključujući i carine na poljoprivredne proizvode, i pristojbe na šećer), vlastitih sredstava po osnovi poreza na dodanu vrijednost (PDV) te vlastitih sredstava iz uplata država članica na temelju bruto nacionalnog dohotka (BND).

- Očekuje se da će Hrvatska biti neto primateljica proračunskih sredstava Europske unije, tj. više će primati iz proračuna Unije nego što će u njega uplaćivati.

- Ulaskom u Europsku uniju Hrvatska se neće nalaziti u lošijoj financijskoj poziciji u odnosu na vrijeme pregovora i pristupanja. Hrvatskoj će na raspolaganju biti i privremena financijska pomoć Unije za poboljšanje nacionalne proračunske pozicije, te za daljnje jačanje administrativnih i institucionalnih kapaciteta za provedbu pravne stečevine.

- Precizni podaci o financijskim iznosima po različitim stavkama raznih fondova bit će poznati tek na samom kraju pregovora. Očekuje se da će za svaki uplaćeni euro u zajednički proračun Unije, Hrvatska iz njega dobiti oko tri eura. Godišnja sredstva koja će Hrvatska moći iskoristiti kao članica bit će višestruko veća od dosadašnjih u okviru pretpristupnih programa Unije.

(Hina) xnab ynab

An unhandled error has occurred. Reload 🗙