FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pregovori RH-EU - Poglavlje 27

Autor: nbar
ZAGREB, 17. lipnja 2011. (Hina) - Hina donosi sažetak 35 pregovaračkih poglavlja između Republike Hrvatske i Europske unije, po svakom poglavlju.

27 – OKOLIŠ

Kroz politiku zaštite okoliša države članice Europske unije zajednički provode mjere za zaštitu i poboljšanje kakvoće zraka, zaštitu voda, zaštitu prirodnih staništa i u njima nastanjenih biljnih i životinjskih vrsta. Poduzimaju aktivnosti koje pridonose boljem gospodarenju otpadom te djelotvornijoj kontroli industrijskog onečišćenja, kemikalija i genetski modificiranih organizama.

- Usklađivanjem i odgovarajućom provedbom propisa iz područja zaštite okoliša, Hrvatska osigurava visoke ekološke standarde čime pridonosi zaštiti zdravlja svojih građana.

- Ulaganjem u očuvanje i poboljšanje kakvoće okoliša, Hrvatska osigurava i svoj status poželjnog turističkog odredišta, a visoki ekološki standardi poticajni su i za eko-inovacije, otvaraju nove poslovne mogućnosti i čine hrvatsku industriju konkurentnom na europskom, ali i ostalim tržištima.

- U skladu s ekološkom mrežom Europske unije NATURA 2000 stvorena je nacionalna ekološka mreža koja uključuje kopnena i morska područja i koja pridonosi očuvanju biološke raznolikosti.

- Velik dio troškova dostizanja europskih standarda na području zaštite okoliša bit će moguće financirati putem strukturnih fondova namijenjenih državama članicama Europske unije.

- Hrvatska je već ostvarila bespovratnu pomoć Europske unije za područje zaštite okoliša za razdoblje 2007.-2011. u iznosu od 96,7 milijuna eura.

Hrvatska je na području zaštite okoliša kroz pregovore dogovorila niz prijelaznih razdoblja, primjerice u području gospodarenja otpadom, očuvanja kakvoće voda i sprečavanja industrijskog onečišćenja, čime smo dobili dodatno vrijeme za usklađivanje s europskim standardima i provedbu financijski najzahtjevnijih projekata.

(Hina) xnab ynab

An unhandled error has occurred. Reload 🗙