FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljen projekt SLID za osobe s invalidnošću

Autor: zjur
SOLIN, 14. lipnja 2011. (Hina) - Splitsko-dalmatinska županija i Ustanova za zapošljavanje, rad i profesionalnu rehabilitaciju DES predstavili su danas u Solinu projekt Social and Labour of Disabled (SLID) vrijedan 2,5 milijuna eura.

Projekt se financira iz europskoga fonda Jadranska prekogranična suradnja (IPA), a razvojem kreativno-rehabilitacijskih radnih programa i modela profesionalne rehabilitacije trebala bi se poboljšati kvaliteta života osoba s invalidnošću.

Projekt SLID je nastao suradnjom 11 partnera iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Italije i Hrvatske. Čak 750.000 eura osigurano je od 2,5 milijuna eura za programe Splitsko-dalmatinske županije, pa će se tim novcem, istaknuto je na predstavljanju projekta, financirati razvoj sustava obrazovanja i osposobljavanja unutar procesa socijalne i radne uključenosti. Program će provoditi splitski DES koji će ujedinjavati i objavljivati smjernice za socijalno i radno uključivanje osoba s invaliditetom. „Ovaj smo projekat uspješno izborili i dobili. To je vrlo važan projekt za osobe s invalidnošću. Posebno je važno da je Hrvatska vodeći partner tog projekta, a to znači da imamo odlične preporuke za buduće nove europske fondove koje bismo trebali dobiti i koristiti“, izjavio je župan Ante Sanader.

Osim prilagodbe određenih škola projekt SLID će omogućiti izgradnju rampa u osnovnoj školi u županiji radi pristupačnosti obrazovnoga programa osobama s invalidnošću, a u DES-u će se opremiti 500 četvornih metara prostora, koji će postati radno-rehabilitacijsko središte, gdje će dolaziti osobe s invalidnošću iz cijele Hrvatske. Uz to, predviđene su brojne promidžbene aktivnosti, među kojima će se proučavati zakonodavstvo ostalih četiriju zemalja te će se nastojati izraditi određene preporuke i smjernice za poboljšanje statusa osoba s invalidnošću.

Ravnatelj DES-a Mario Meštrović istaknuo je kako u županiji ima 50.000 osoba s invalidnošću. „Prošle smo godine utemeljili radno središte i prvu tekstilnu radionicu. Imamo 207 zaposlenika, od kojih je 120 osoba s invalidnošću. U nas se osobe s invalidnošću podučavaju, dobivaju potvrde i zapošljavaju, nakon čega se prati njihova integracija. Cilj nam je da DES postane regionalnom ustanovom“, zaključio je Meštrović.

(Hina) xzjur ymkov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙