FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HUS podsjeća Vladu na preuzete obveze

Autor: dduk
ZAGREB, 16. lipnja 2011. (Hina) - Predsjednik Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijašević u otvorenom pismu predsjednici Vlade Jadranki Kosor danas upozorava da Vlada ne ispunjava obveze iz sporazuma sa sindikatima o izjašnjavanju o referendumu, izmjenama Zakona o radu, uspostavi radnih sudova i općem kolektivnom ugovoru.

Matijašević u pismu podsjeća da je u studenom prošle godine Vlada sa sindikatima potpisala sporazum kojim je preuzela obveze organiziranja referendumskog izjašnjavanja građana o olakšanju uvjeta raspisivanja referenduma građanskih inicijativa, unošenja određenih sadržaja u Zakon o radu, uspostavu radnih sudova unutar godine dana te zajedničkog nastupa Vlade i sindikata u iniciranju pregovora o općem kolektivnom ugovoru.

Vlada je, kaže Matijašević, prebacila inicijativu i odgovornost za ispunjavanje tih obveza na sindikate. Konkretno, spominje Vladino pozivanje sindikata na iznošenje prijedloga o interesnim pitanjima u izmjenama Zakona o radu i o uspostavi mreže radnih sudova, pri čemu, kaže, Vlada s neusporedivo većim kapacitetima i resursima nema nikakve prijedloge, što dovodi u pitanje njezinu političku odgovornost.

Istodobno, piše Matijašević, radna mjesta u realnom sektoru se osipaju, a radnicima je ondje znatno teže nego u javnom sektoru gdje uživaju znatno veću zaštitu.

HUS poziva Vladu da preuzme aktivnu ulogu predlagača zakona. Smatra da su uspostava radnih sudova i izmjene Zakona o radu kojima bi se ojačao sustav kolektivnog pregovaranja i onemogućilo određivanje plaća i materijalnih prava radnika pravilnicima o radu, područja u kojima Vlada bez većih teškoća i dužeg čekanja možete pokazati ozbiljnost i odgovornost u realizaciji preuzetih obveza.

U pogledu referenduma građanskih inicijativa HUS računa na obećanje će biti raspisan istodobno s referendumom o pristupanju Europskoj uniji. Smatra i da bi što prije trebalo započeti pregovore o općem kolektivnom ugovoru koji bi morao sadržavati minimalne plaće i minimalna materijalna prava radnika, smatra HUS.

Ako bi prije referenduma o pristupanju Europskoj Uniji bili održani parlamentarni izbori, referendum o olakšavanju uvjeta za raspisivanje referenduma građanskih inicijativa morao bi biti raspisan prije izbora. Svako drukčije rješenje u takvim okolnostima bilo bi politički neodgovorno, ali i jako loš predizborni potez, navodi Matijašević u otvorenome pismu.

(Hina) xduk ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙