FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Matijašević: ulaganje u proizvodnju jedini je lijek za uništenu ekonomiju

Autor: hsup
RIJEKA, 2. lipnja 2011. (Hina) - Ulaganje u proizvodnju jedini je lijek za uništenu ekonomiju, a predstojeći parlamentarni izbori ne smiju biti opravdanje da se ništa ne učini, kazao je predsjednik Hrvatske udruge sindikata (HUS) Ozren Matijašević na današnjoj konferenciji za novinare.

Matijašević je rekao da su priče o globalnim financijskim poremećajima kao uzročnicima krize u Hrvatskoj ostale bez temelja, jer je globalna ekonomija prebrodila krizu, a domaća još ima pad gospodarskih aktivnosti.

Naveo je da brodogradnja zaslužuje više pozornosti, da 3. maj, Kraljevica i Brodotrogir predugo čekaju odgovore na dostavljene poslovne planove te da Ministrstvo obrane još uvijek nije poduzeo ništa u vezi raspisivanja natječaja za gradnju brodova za potrebe Hrvatske ratne mornarice.

Istaknuo je da su moguća nova poskupljenja trajektnog prijevoza kod nacionalnog brodara i da je poražavajuće da prijevoz četveročlane obitelji brodom od Splita do Lastova s povratkom stoji oko 1600 kuna.

Matijašević je ocijenio da se o učincima ulaska Hrvatske u EU dovoljno ne skrbi te da će domaće ribarstvo bez značajnijih priprema teško podnijeti nove uvjete. Naglasio je da bi država trebala omogućiti ribarima obnovu flote u hrvatskim brodogradilištima uz povoljne kreditne aranžmane.

Smatra da bi trebalo uvesti povlaštenu stopu PDV-a za turizam i ugostiteljstvo, da se zanemaruje povezanost tih djelatnosti s poljoprivredno-prehrambenom industrijom te da porast cijena i potražnje hrane u svijetu nameću potrebu modernizacije poljoprivrede.

Govoreći o bankama, naveo je primjer Mađarske u kojoj je s bankama postignut dogovor o zamrzavanju tečaja franka za korisnike kredita na tri godine i jednu banku na domaćem tržištu koja će, kako je rekao, nuditi kredite u kunama, bez valutne klauzule.

Građevinarstvo je najviše pogođeno, pa predlažemo da se snizi i stopa PDV-a za neprodane stanove te da se novim infrastrukturnim projektima pomogne toj djelatnosti, rekao je Matijašević.

(Hina) xhsup yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙