FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena knjiga "U potrazi za svetim" Daniela Miščina

Autor: macu
ZAGREB, 15. lipnja 2011. (Hina) - Knjigu "U potrazi za svetim" Daniela Miščina, koja se bavi duhovnim i filozofskim blagom kršćanskog Istoka, predstavili su danas u Zagrebu pomoćni zagrebački biskup Valentin Pozaić, prodekan za znanost Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Splitu Ante Vučković, pročelnik katedre dogmatske teologije KBF-a u Zagrebu Ivan Karlić i autor.

Podsjetivši kako mu je u jednoj prilici autor rekao da je u toj knjizi "njegova misao i njegov život", biskup Pozaić je knjigu "U potrazi za svetim" ocijenio kao "plod ozbiljnog znanstvenog rada i životnog nastojanja autora".

Pozaić je napomenuo kako sveto nije odijeljeno od ljudi, i to upravo autor želi pokazati knjigom, jer kršćanski Zapad i Istok "ujedinjuje potraga za svetim".

"Sveto ne stanuje negdje drugdje, nego se daruje tu", rekao je.

Upozorivši na važnost ekumenskog i međureligijskog odnosa za diplomaciju, zagrebački pomoćni biskup je napomenuo kako autor u knjizi donosi novo čitanje Dostojevskog, posebno teologije i metafizike. Pojavljivanje knjige "U potrazi za svetim" ocijenio je znatnim doprinosom kulturi, ali i utemeljenju pozitivna odgovora kad je riječ o potrazi za svetim.

Knjiga u kojoj se upozorava na zajedničke korijene Istoka i Zapada podijeljena je na četiri poglavlja - Realizam Dostojevskog i egzistencijalnost svetog na tragu ruske religiozne misli; Protuleibnizovski kontekst moralnog prosvjeda u teodicejskoj raspravi Ivana Karamazova; Jeruzalemsko svjetlo s Istoka: Dijalektika horizontalne i vertikalne eshatologije te zaključne misli.

Ante Vučković je rekao za knjigu da predstavlja svježi stil u hrvatskoj kulturi. Napomenuo je kako je jezgra knjige sam njezin naslov. Riječ je o teološko-filozofskoj raspravi, tekst koje je dijelom autobiografski, a dijelom znanstveni, rekao je Vučković, upozorivši na pitanje polifoničnosti koje autor izvlači iz Dostojevskog, a smatra ga neobično potrebnim u našem svijetu.

Govoreći o perspektivama vječnosti na kraju života, koje autor obrađuje u trećem poglavlju, Karlić je upozorio na autorove analize horizontalne i vertikalne eshatologije. Nitko nije djelo Miroslava Krleže analizirao s aspekta horizontalne eshatologije, kako mrtvi žive u nama, kao što je to napravio Miščin, rekao je Karlić.

Napomenuvši zaključno kako je potrebna reformulacija svjetla s Istoka, Miščin je rekao da ga je susret s dobrotom učinio drukčijim te da je pišući knjigu htio biti sluga svetog.

Uvodno su na predstavljanju govorili predsjednik uprave Školske knjige Ante Žužul, državni tajnik u MVPEI-u Mario Nobilo te veleposlanik Ruske Federacije u Hrvatskoj Robert Vartanovič Markarjan.

Knjiga "U potrazi za svetim. Svjetlo s Istoka i imanencija transcendencije" (511 str.) Daniela Miščina, koje je urednica Miroslava Vučić, darovana je papi Benediktu XVI. za nedavna pastoralnog i državničkog pohoda Hrvatskoj.

Daniel Miščin (Zagreb, 1975.), znanstvenik i diplomat, objavio je tridesetak znanstvenih članaka i knjige "U stihu upisana metafizika. Ontologija i transcendencija u djelu Silvija Strahimira Kranjčevića", "Temelji diplomacije Svete Stolice" i "Skriveni svijet Silvija Strahimira Kranjčevića".

(Hina) xmc yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙