FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministarstvo gospodarstva demantira sindikate HEP-a

Autor: dsta
ZAGREB, 14. lipnja 2011. (Hina) - Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva ustvrdilo kako su na današnjoj konferenciji za novinare tri sindikata Hrvatske elektroprivrede (HEP) i Radničkog vijeća "iznesene tendenciozne te netočne informacije i podaci, a vezano za izradu zakonskih prijedloga kojima se regulira područje energetike sukladno zakonodavstvu EU".

Regirajući priopćenjem na iznesene navode na konferenciji za novinare tri sindikata HEP-a iz Ministarstva gospodarstva ističu kako nije točno da je u fazi izrade zakonskih prijedloga HEP ignoriran. Predstavnici HEP-a već su početkom 2010. bili upoznati sa potrebom usklađivanja hrvatskog zakonodavstva sa Trećim paketom energetske regulative EU. Tijekom 2010. godine održano je više sastanaka s predstavnicima HEP-a kao i tri javne rasprave o budućim modelima restrukturiranja energetskih subjekata, a među njima i HEP-a.

Nadalje, u priopćenju se ističe da nije točno da je Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva povjerilo posao institucijama Hrvoje Požar i Ekonerg već su oni odabrani strogo poštujući proceduru i odredbe Zakona o javnoj nabavi na javnom natječaju".

Iz Ministarstva tvrde kako nije točno da se nameće rješenje HEP-u koje će dovesti do gubitka radnih mjesta, povećanja cijena struje, ugrožavanja nacionalnih interesa već upravo suprotno. Točno je da se ugrožavaju interesi pojedinaca i interesnih skupina u HEP-u koje žele zadržati tržišni monopol, a što je upravo suprotno energetskoj regulativi EU.

Pripremljenim radnim zakonskim materijom predviđa se mogućnost energetskim subjektima kao što je HEP da organiziraju svoje djelatnosti sukladno pravilima zajedničkog europskog energetskog tržišta i europskog zakonodavstva. Bez toga sigurnost opskrbe u Republici Hrvatskoj sigurno će biti ugrožena jer se neće moći realizirati nijedan projekt koji je od EU definiran u paketu energetske infrastrukture koji je namijenjen sufinanciranju iz strukturnih fondova, navode iz Ministarstva gospodarstva.

Napominju kako su u zakonsko rješenje stavljene sve tri opcije kao modeli restrukturiranja jer je to obveza prema europskom zakonodavstvu, a sam energetski subjekt u ovom slučaju HEP će primijeniti Model ITO na način kako propisuje europsko zakonodavstvo.

Vlasničko izdvajanje Operatera prijenosnog sustava ničime se ne dovodi u pitanje jer isti i dalje ostaje u 100 postotnom vlasništvu HEP d.d. odnosno u vlasništvu Republike Hrvatske. U slučaju neadekvatne provedbe restrukturiranja, odnosno neprihvaćanja europskih normi i standarda vlasnik, odnosno država će biti prisiljena intervenirati primjenom drugog modela restrukturiranja, objašnjavaju iz resornog Ministarstva.

Posebno napominju kako se restrukturiranjem energetskog sektora ničime ne prejudicira njegova privatizacija već jasno razgraničenje djelatnosti energetskih subjekata.

Ministarstvo naglašava kako se ne radi o promjeni vlasničke strukture HEP-a i njegove djelatnosti. HEP primjenom bilo kojeg modela restrukturiranja ostaje u vlasništvu Republike Hrvatske i Vlada RH u ovom trenutku ne razmišlja o privatizaciji bilo kojeg njegovog dijela, ističe se.

Što se tiče izjava o poskupljenju električne energije i gubitku radnih mjesta iz Ministarstva gospodarstva naglašavaju kako će upravo primjena predloženog Modela ITO u fazi restrukturiranja omogućiti zadržavanje svih radnih mjesta, a na cijenu električne energije će kao i do sada pretežito utjecati konkurentnost proizvodnje električne energije u Hrvatskoj odnosno cijena uvezene električne energije.

Trenutno HEP uvozi više od 50 posto električne energije za potrebe hrvatskog tržišta. Sam ovaj podatak implicira radikalnu promjenu poslovne politike HEP-a u izgradnji temeljnih proizvodnih energetskih objekata u Hrvatskoj odnosno osiguranju energetske neovisnosti Republike Hrvatske, navodi se u priopćenju Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva.

(Hina) xpp yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙