FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predsjedništvo BiH imenovalo Slavu Kukića mandatarom za premijera

Autor: zkre
MOSTAR, 14. lipnja 2011. (Hina) - Predsjedništvo BiH imenovalo je na izvanrednoj sjednici u Sarajevu Slavu Kukića, kandidata koalicije okupljene oko SDP-a, za mandatara za novi sastav Vijeća ministara BiH koji teško može dobiti potporu parlamentarne većine.

Predsjedavajući Predsjedništva Nebojša Radmanović objavio je da je tajnim bodovanjem tročlani državni vrh izabrao Kukića za mandatara skoro osam i pol mjeseci nakon održanih izbora u Bosni i Hercegovini. Ranije su članovi BiH Predsjedništva iz Federacije BiH Bakir Izetbegović i Željko Komšić najavili da će najveći broj bodova (3) dati Slavi Kukiću, dok je Radmanović rekao kako će najviše bodova dodijeliti Borjani Krišto.

Sveučilišni profesor Slavo Kukić, koji je član Savjeta za razvoj SDP-a BiH, dobio je veći broj bodova od drugo dvoje kandidata, Borjane Krišto koju su predložila dva HDZ-a u BiH, te Mladena Ivankovića Lijanovića kojega je kandidirala Narodna stranka Radom za boljitak.

Prema proceduri, Predsjedništvo BiH će ime novoga mandatara dostaviti Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH koji će o Kukićevoj kandidaturi glasovati na izvanrednoj sjednici zakazanoj za petak, 17. lipnja. Od 42 zastupnika u državnom Parlamentu, novoga mandatara u BiH mora poduprijeti natpolovična većina od 22, te mora dobiti potporu entitetske većine iz Federacije BiH i Republike Srpske što se za sada ne čini vjerojatnim.

Naime, dva HDZ-a najavila su da će glasovati protiv mandatara iz redova političke platforme koja okuplja dvije probošnjačke stranke SDP BiH i Stranku demokratske akcije te Hrvatsku stranku prava BiH (HSP), koja ima minorni broj hrvatskih glasova. Protiv Kukića će, kako su ranije najavili, glasovati i dvije najsnažnije srpske stranke - Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Srpska demokratska stranka (SDS), zbog čega ne može dobiti potrebnu entitetsku potporu.

(Hina) xzkre ydh

An unhandled error has occurred. Reload 🗙