FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dubrovnik: skup "Inovacije u vrijeme krize"

Autor: hspa
DUBROVNIK, 9. lipnja 2011. (Hina) - U organizaciji Instituta Ruđer Bošković, Svjetske banke i korejskog Instituta za razvoj u Dubrovniku je danas počeo dvodnevni skup na temu "Kako inovacijama prebroditi gospodarsku krizu".

Skup je okupio 50-ak sudionika iz Bugarske, Rumunjske, Poljske, Srbije, Crne Gore i Hrvatske, a ima za cilj pomoći zemljama u tome kako usmjeriti gospodarstva prema inovativnom i održivom razvojnom putu u kojem istraživanje i razvoj tehnologije i inovacije zauzimaju središnje mjesto.

Ekonomist Svjetske banke Paulo Correa ističe kako je ideja konferencije dovesti države sa sličnim gospodarstvima i razvojem, izazovima i mogućnostima kako bi izmijenili mišljenja u području inovacija te načina kako jedna država može pomoći drugoj odnosno kako ići naprijed zajedno.

Sudionici skupa naveli su brojne probleme koje je kriza izazvala na području inovacija i istraživanja, a prvi je uticaj na javni sektor gdje vlada koja pokušava ići kroz reforme nastoji srezati troškove inovacija i istraživanja. Također je istaknuta važnost daljnjeg ulaganja u inovacije čak i za vrijeme svjetske krize te je naveden primjer Koreje koja je nastavila ulagati u inovacije za vrijeme krize odnosno Finske koja ulaže više od četiri posto bruto proizvoda u inovacije, dok je to u Hrvatskoj svega jedan posto.

(Hina) xddub yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙