FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - Hrvatska - za utorak, 17. svibnja

Autor: nles
ZAGREB, 17. svibnja 2011. (Hina) - Objavljujemo Najavu događaja Općeg servisa vijesti (OSV) Hrvatska, za utorak, 17. svibnja.

ZAGREB - Središnja svečana proslava 300. obljetnice rođenja Ruđera Boškovića, znamenitoga hrvatskog znanstvenika, održat će se u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski, u nazočnosti predsjednika države i Hrvatskog sabora Ive Josipovića i Luke Bebića (10,30 sati, Trg Stjepana Radića). Hrvatski sabor proglasio je 2011. "Godinom Ruđera Boškovića" u Hrvatskoj. Svečana proslava obljetnice održava se pod pokroviteljstvom predsjednika države, Sabora i vlade. Ruđer Bošković rodio se 18. svibnja 1711. u Dubrovniku, gdje je stekao osnovno obrazovanje, a s 15 godina odlazi u Rim, gdje je stupio u isusovački Collegium Romanum. Godine 1732. završio je filozofiju, a nedugo potom i teologiju. Po svršenu studiju teologije zaređen je za svećenika i stupio je u isusovački red. Godine 1740. postaje profesor matematike. Jedan od posljednjih univerzalnih ljudi europske humanističke tradicije, napisao je više od 75 knjiga kapitalnih radova iz matematike, mehanike, astronomije, optike, filozofije i književnosti. Umro je 13. veljače 1787. u Milanu.

(*) MOKOŠICA - Predsjednica Vlade Jadranka Kosor položit će temeljni kamen za izgradnju stambene zgrade namijenjene stambenom zbrinjavanju hrvatskih ratnih vojnih invalida iz Domovinskog rata i članova obitelji smrtno stradalih, zatočenih ili nestalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata. (13 sati, Mokošica)

SLAVONSKI BROD, POŽEGA, STRMAC - Potpredsjednik vlade i ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović posjetit će Brodsko-posavsku i Požeško-slavonsku županiju, gdje će u Slavonskom Brodu potpisati sporazum o sufinanciranju rekonstrukcije postojeće zgrade i dogradnje poliklinike u Općoj bolnici "Dr. Josip Benčević" (10 sati) koju će zatim i obići. Zatim će posjetiti OB Požega (12,40 sati), razgovarati s čelnicima te županije i na kraju obići novu Katoličku bolnicu Sv. Rafaela na Strmcu (15,30 sati).

ZAGREB - U Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti održat će se konferencija za novinare u povodu potpisivanja 17 ugovora sa zadrugama i udrugama hrvatskih branitelja koji su temeljem natječaja Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost iz 2010. ostvarili prava na novac za projekte iz područja zaštite okoliša (16 sati, Trg hrvatskih velikana 6).

(*) ZAGREB - Predsjednik HNS-a Radimir Čačić održat će konferenciju za novianre na kojoj će predstaviti nove mjere za poticanje izvoza i rast turističkog sektora kao jedne od ključnih gospodarskih grana Republike Hrvatske, budući da se Hrvatska nalazi na pragu ulaska u EU i pred početkom turističke sezone, a gospodarski pokazatelji za prvo tromjesečje ove godine su, kaže HNS, i dalje porazni. (11 sati, Središnji ured HNS-a, Kneza Mislava 8, Zagreb)

ZAGREB - Forum hrvatske sloge priredit će predavanje potpredsjednika Instituta za međunarodno pravo (IDI) prof. dr. Vladimira-Đure Degana "Kritička razmišljanja o presudama Gotovini i Markaču". Vladimir Đuro-Degan objavio je s Berislavom Pavišićem sveučilišni udžbenik Međunarodno kazneno pravo (2005.). Ta dvojica autora s Violetom Beširević objavili su nedavno u Beogradu udžbenik "Međunarodno i transnacionalno krivično pravo" u kojem je Vladimir-Đuro Degan, uz ino, obradio pitanje udruženog zločinačkog pothvata (17 sati, Tribina grada Zagreba, Kaptol 27).

ZAGREB - Na sjednici zagrebačke Gradske skupštine bit će, među ostalim, raspravljen Konačni prijedlog izmjena urbanističkog plana uređenja Slobodne carinske zone Jankomir, izmjene odluke o nerazvrstanim centara te o komunalnom redu (9 sati, Ulica Ćirila i Metoda 5).

ZAGREB - Investitori hotela "Rebro" Ivica Čačić i Davor Štern priređuju razgovor s novinarima u povodu otvaranja tog hotela u sklopu KBC-a Zagreb (11 sati, Kišpatićeva 12).

ZAGREB - Staroslavenski institut predstavit će Zbornik o 70-oj obljetnici akademkinje Ivanke Petrović. Govorit će, među ostalim, ravnateljica instituta dr. Marica Čunčić, akademici Petar Šimunović i Stjepan Damjanović (12 sati, Matica hrvatska, Strossmayerov trg 4).

Zvjezdicom (*) su označeni događaji za koje je najava stigla naknadno.

Dežurni urednici na desku OSV Hrvatska:

ujutro - Jasna Nahtigal Lazarić

popodne - Milka Ćurković

navečer - Neven Leskovar

telefon: 01/48-08-600

telefaks: 01/48-08-822

e-mail: hina@hina.hr

(Hina) xmt ymć/yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙