FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Josipović odlikovao pripadnike Ratnog zapovjedništva obrane Zagreba

Autor: rkor
ZAGREB, 10. lipnja 2011. (Hina) - Predsjednik Republike i vrhovnih zapovjednik Oružanih snaga Ivo Josipović u prigodi 20. obljetnice osnutka i ustrojavanja OS uručio je danas na prigodnoj svečanosti u svome uredu odličja istaknutim pripadnicima Ratnog zapovjedništva operativne grupe Zagreb - obrane grada Zagreba.

Redom bana Jelačića za iznimno uspješno zapovijedanje postrojbama OS RH i osobite zasluge u njihovom ustrojstvu Predsjednik je posmrtno odlikovao pukovnika Josipa Flegara (odličje uručeno njegovin supruzi Marici), te pukovnike Miroslava Bilotu i Milana Ljubičića.

Redom hrvatskog trolista za osobite zasluge za RH stečene u Domovinskom ratu Predsjednik je posmrtno odlikovao Andriju Halapira (odličje je primila supruga Dragica), pukovnike Mladena Martića i Milana Galovića te bojnika Branka Bartolca.

Redom bana Jelačića za ukupni doprinos Predsjednik je odlikovao Zapovjedništvo obrane Grada Zagreba predavši ga general pukovniku Darku Grdiću, privezavši plamenac na njegov ratni stijeg.

Predsjednik Josipović u prigodnom je govoru istaknuo ogroman doprinos grada Zagreba u obrani Domovine od agresije - blokadi vojarni, oduzimanju ratne opreme i oružja i sudjelovanju u obrani na svim bojištima diljem Hrvatske, ali i obrani od ugroze samog grada Zagreba - iznimne zadaće koje je obavilo zapovjedništvo.

Početkom 1991. u Zagrebu je pod operativnim zapovjedništvom formirano 14 brigada Hrvatske vojske i drugih postrojbi kroz koje je prošlo više od 60 tisuća pripadnika, a zagrebački branitelji borili su se na ratištima diljem Hrvatske od Vukovara preko središnje Hrvatske do Dubrovnika i krajnjeg juga. U toj borbi časno je poginulo njih 336, a više od 1200 je ranjeno i njima pripada naša najveća zahvalnost, istaknuo je predsjednik Josipović. Također su angažirane i brojne potporne aktivnosti, civilne strukture i tvrtke koje su dale ogromnu logističku potporu zagrebačkim postrojbama u obrani zemlje, dodao je Predsjednik.

Najavio je kako će danas Hrvatska vjerojatno dobiti potvrdu kako je odlučeno da će postati nova članica EU i to je nakon 20 godina postojanja naše domovine kraj jednog puta, a nas čekaju, dodao je, još brojne reforme i ni jednog trenutka ne smijemo stati i reći da smo napravili sve što je potrebno. I dalje trebamo gledati u budućnost, kako postići standard europskih kriterija i kako našu zemlju doista učiniti dostojnom i uspješnom 28. članicom EU. Toga zasigurno ne bi bilo da nije bilo vas, hrvatskih branitelja i pravednog obrambenog Domovinskog rata, poručio je Josipović pripadnicima Ratnog zapovjedništva obrane Grada Zagreba.

U ime odlikovanih i Ratnog zapovjedništva prigodnim riječima zahvalio je general pukovnik Darko Grdić naglasivši, među ostalim, kako bez ogromne pomoći i logističke potpore Grada Zagreba ne bi bilo takvih uspjeha, jer su, kako je rekao, pomogli svi koji su mogli.

(Hina) xdm yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙