FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Žbogar: odnosi sa susjednim državama veliko postignuće Pahorove vlade

Autor: lfia
LJUBLJANA, 8. lipnja 2011.(Hina) - Poboljšanje odnosa sa susjednim državama, posebno s Hrvatskom, najveće je diplomatsko postignuće sadašnje vlade premijera Boruta Pahora, ocijenio je u srijedu slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar.

"Odnosi sa susjednim državama još nikad nisu bili tako dobri, intenzivni i na tako visokoj razini. Više se ne radi o tome da probleme sa susjednim državama samo rješavamo nego ih je diplomacija u velikoj mjeri i riješila", rekao je Žbogar na konferenciji za novinare u Ljubljani uoči predstojeće proslave 20. obljetnice državne samostalnosti.

Za odnose s Hrvatskom, koji su niz godina bili napeti, Žbogar je kao presudni moment u poboljšanju i stvaranju novih odnosa istaknuo napore premijera Boruta Pahora i premijerke Jadranke Kosor kojima je došlo do dogovora o rješavanju graničnog prijepora arbitražom i deblokade hrvatskih pristupnih pregovora s EU-om.

"Ovih dana pada obljetnica potvrđivanja arbitražnog sporazuma na referendumu u Sloveniji. Sada vidimo da je to bila dobra odluka", rekao je Žbogar.

Žbora je na konferenciji pozdravio izlazak slovenskog prijevoda knjige "Slobodno more" nizozemskog diplomata i pravnika Huga Grotiusa, jednog od preteča i utemeljitelja međunarodnog prava, prvu knjigu iz zbirke "Međunarodno pravo". Predstavljajući knjigu nizozemskog humanista i latinista iz 16. stoljeća, Žbogar je rekao da se slovenska diplomacija u svojoj aktivnosti vodi načelima međunarodnog prava jedan od čijih utemeljitelja je i Grotius, te da će njegov esej "Slobodno more" biti pri srcu i slovenskim čitateljima. Grotius u tom eseju ističe važnost pravne argumentacije u međunarodnim sporovima i na zanimljiv način tretira zamisao o slobodi na području maritimnog prava, ocijenio je Žbogar.

(Hina) xfl ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙