FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Saborsko izaslanstvo sastalo se s Hrvatima u Sloveniji

Autor: lfia
LJUBLJANA, 10. svibnja 2011.(Hina) - Izaslanstvo hrvatskog Sabora koje predvodi predsjednik Sabora Luka Bebić sastalo se u utorak, prvog dana službenog posjeta Sloveniji, u Ljubljani i s predstavnicima Saveza hrvatskih društava u susjednoj državi.

U okviru te krovne udruge djeluje 11 udruga Hrvata u raznim dijelovima Slovenije u želji za očuvanjem svog kulturnog i nacionalnog identiteta i nakon što su Slovenija i Hrvatska postale samostalne države.

Predstavnici spomenutih udruga zamolili su u razgovoru sa saborskim izaslanstvom za konkretnu pomoć nadležnih institucija te ga upoznali teškoćama u svom djelovanju koje se tiču financiranja njihova djelovanja u Sloveniji, ali i s problemima u dobivanju hrvatskog državljanstva, navelo je u priopćenju za javnost tajništvo Sabora.

Hrvati su 1991. bili najbrojnija manjina u Sloveniji s više od 54.000 pripadnika, a prilikom zadnjeg popisa 2002. godine broj onih koji su se izjasnili kao Hrvati smanjio se na 36.000.

Slovenija kao tzv. autohtone manjine ustavom priznaje samo Madžare i Talijane koji imaju po jednog zajamčenog predstavnika u parlamentu, dok pripadnike naroda s područja bivše zajedničke države smatra novim manjinama, pa je među njima vrlo izražena asimilacija i ubrzana integracija.

Predstavnike hrvatskih društava krajem prošlog tjedna, uoči posjeta hrvatskog izaslanstva, primio je i predsjednik slovenskog parlamenta Pavel Gantar, izrazivši razumijevanje za njihove zahtjeve oko financiranja rada društava i nastojanja za očuvanjem kulturnog i nacionalnog identiteta, ali je ocijenio da u sadašnjem trenutku ni za jednu novu manjinu u Sloveniji nije izgledno dobivanje ustavnog statusa jer bi za to bila potrebna dvotrećinska parlamentarna većina.

Prvog dana svog dvodnevnog službenog posjeta saborsko izaslanstvo na čelu s predsjednikom Lukom Bebićem razgovaralo je s predsjednikom parlamenta Pavlom Gantarom, te članovima parlamentarnih odbora za vanjsku politiku i europske poslove. Zajedno je ocijenjeno da pojačana parlamentarna suradnja kao i stalni uspon međudržavnih odnosa te redovni kontakti na razini vlada i predsjednika država otvaraju mogućnost za rješavanje svih preostalih otvorenih pitanja. Slovenski sugovornici izrazili su u razgovoru s hrvatskim izaslanstvom želju za što brži završetak pregovora Hrvatske s Europskom unijom.

Predsjednik slovenskog parlamenta Pavel Gantar iznio je da je članstvo Hrvatske u EU-u "životni interes Slovenije", te da politika s obje strane mora davati pozitivne signale u odnosima, među ostalim i rješavanjem preostalih otvorenih pitanja, kako bi se pokazalo da nema zapreka za međusobne investicije, poslovanje i i trgovinu, istaknuvši da trgovinska razmjena među državama dostiže dvije milijarde eura.

"Sa Slovenijom nas vežu povijesni događaji i tradicionalno dobri odnosi koji su u jednom razdoblju zbog specifičnih neslaganja oko graničnog pitanja bili zasjenjeni", istaknuo je u razgovoru sa slovenskim parlamentarcima predsjednik Sabora Bebić. Dodao je da će se zajednički i komplementarni interesi obiju država u skoroj budućnosti u okviru Europske unije moći jednostavnije realizirati zajedničkim dogovornim nastupom.

Visoko saborsko izaslanstvo u kojemu su uz predsjednika Bebića i saborski zastupnici Danica Hursa, Mirando Mrsić i Boris Kunst posjet Sloveniji nastavlja i u srijedu.

(Hina) xfl ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙