FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenija i Slovačka za jasnija mjerila pri pomoći Grčkoj

Autor: lfia
LJUBLJANA, 30. svibnja 2011.(Hina) - Slovenski premijer Borut Pahor i njegova kolegica iz Slovačke Iveta Radičova složili su se u ponedjeljak u Ljubljani tijekom službenih razgovora koji su se, osim na bilateralna pitanja, odnosili na stabilnost eura i druga europska pitanja da su potrebna stroža mjerila za moguću novu financijsku pomoć prezaduženoj Grčkoj.

Pahor je na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon sastanka izjavio da bi o mogućemu novom slovenskom sudjelovanju u paketu zajedničke pomoći Grčkoj ponovno trebao odlučivati slovenski parlament te da je protiv toga bez jamstava da će Grčka vraćati dosad odobrene kredite.

Odluka voditelja Europske unije koji će sljedećeg mjeseca raspravljati o restrukturiranju grčkog duga neće biti samo financijska, nego i politička, upozorio je Pahor.

Slovačka premijerka Radičova rekla je da je restrukturiranje grčkog duga nužno, ali, dodala je, nikakva financijska pomoć Grčkoj neće uspjeti ako ona sama jače ne bude primjenjivala mjere koje su se od nje očekivale prilikom odobravanja prvog paketa pomoći lani, a koje se provode presporo.

Pahor i Radičova na konferenciji za novinare izrazili su zadovoljstvo brzinom kojom Hrvatska napreduje prema završetku pristupnih pregovora s Europskom unijom, a odnose dviju država ocijenili su odličnim na političkom i gospodarskom području.

Ni Slovačka ni Slovenija neće zatvoriti svoje nuklearne elektrane, kako to namjerava učiniti Njemačka, jer je opskrba strujom iz njih "prevelik dio u njihovoj energetskoj bilanci", rekli su među ostalim na konferenciji za novinare Radičova i Pahor.

Slovenski premijer izrazio je zadovoljstvo ponovnim rastom trgovačke razmjene te činjenicom da se slovačke tvrtke sve više koriste slovenskom lukom Koprom kao tranzitnom lukom.

(Hina) xfl ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙